Insatsgrupper får unga att lämna brottets bana | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Insatsgrupper får unga att lämna brottets bana

2013-02-22, Tidningenvision.se

I tolv kommuner arbetar socialtjänsten och polisen sida vid sida mot gängkriminaliteten bland ungdomar. I Södertälje är modellen med sociala insats­grupper framgångsrik.

– Antalet ungdomsbrott har minskat dramatiskt. Om man någonsin ska komma till rätta med situationen i Södertälje är det nog så här man måste jobba, säger Rosemarie Lundkvist, gruppchef för den sociala insatsgruppen i Södertälje.

Idén med sociala insatsgrupper kläcktes av den förre länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad för nästan tre år sedan. Regeringen beslutade därefter att pilotprojekt skulle skapas i tolv kommuner i landet. Tanken var att socialtjänst, polis, skola och andra aktörer tillsammans skulle massmobilisera mot unga så kallade mängdbrottslingar.

I Södertälje fanns sedan tidigare projektet Snabba insatser mot kriminella som var ett samarbete mellan socialtjänst och polis. När kommunen valdes ut var det bara att byta namn på verksamheten och köra vidare.

Och det fanns mycket att ta tag i. Södertälje har under många år präglats av grov brottslighet och hårda motsättningar mellan olika etniska grupper.

– Vi har stora problem med gängkriminaliteten och det jäser ute i många bostadsområden. Därför är det nödvändigt att polis och socialtjänst gör någonting tillsammans, säger kriminalkommissarie Bengt Jansson, som representerar polisen i projektet.

En kartläggning visade att det fanns 28 ungdomar från 15 år som hade begått fler än fyra grova brott under det senaste året. Därefter krävdes ett medgivande från ungdomen i fråga och föräldrarna så att polisens och socialtjänstens sekretess kunde hävas.

14 ungdomar fick sedan en egen lots, en kontaktpolis och en fältassistent. Tanken är att de vuxna ska bilda ett finmaskigt skyddsnät som de unga inte kan slinka igenom.

Socionomen Oscar Ruderstad är en av de fyra lotsarna, som ingår i den nu permanenta verksamheten. Han beskriver ett möte mellan två olika kulturer: socialtjänstens med sin vilja att se bakomliggande förklaringar till ungdomarnas problem och polisen med sin inriktning på tvångsmetoder.

– I början fanns ett avstånd, men det har minskat efterhand. Att vi sitter i samma lokaler betyder mycket. Jag tror inte att det går att jobba på det här sättet om man inte gnuggas ihop i vardagen, säger han.

De utvärderingar som har gjorts visar på goda resultat i Södertälje. Antalet ungdomsbrott har minskat under det senaste året och ingen av de ungdomar som ingår i projektet har begått några brott – om man bortser från en kille som åkte moped utan hjälm.

– Jag är vanligtvis ingen skitoptimist, men jag är faktiskt överraskad. De fortsätter att begå brott under ett par månader, men sedan upphör den brottsliga verksamheten. Så har det varit för alla, konstaterar Rosemarie Lundkvist.

I höstas utvidgades projektet i Södertälje och numera riktar man sig också till en grupp lite äldre brottslingar, 18–25 år, som har suttit i fängelse och vill lämna sitt kriminella nätverk. Någon utvärdering finns inte än, men mycket tyder på att verksamheten är efterlängtad.

– Jag är förvånad över att så många ringer själva. Tydligen pratar de kriminella med varandra om att vi finns. Men om de verkligen lämnar sina gäng är för tidigt att uttala sig om, säger Oscar Ruderstad.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Slitsamt stå startklar

Missnöjet med beredskap är stort. Var femte chef inom omsorg och ­teknik har funderat på att byta jobb för att de upplever beredskapen ­alltför betungande. Ett bra avtal kan vara lösningen.  2018-04-27

Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

Chefer lär sig mer om arbetsrätt

Las och kollektivavtal, hur hänger det ihop? Socialtjänsten i Sundsvall ville öka personalens kunskaper i arbetsrätt och satte samtliga cirka 130 chefer i skolbänken.  2018-04-27

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.

Webbterapi för utbrända

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet har studerat hur terapi på internet kan hjälpa utbrända chefer.  2018-04-27

Illustration: Helena Bergendahl

Det här gör facket i frågan

Visions ombudsman Ameli Andersson svarar om arbetet i med- och motvind.  2018-04-27

Till arkivet

Ledare: När det allra värsta händer

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!