×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Dålig kontroll bakom svindeln i Gävle

2013-02-07, Tidningenvision.se

Förvaltningen budgeterade för miljonförskingringen. Det var en av anledningarna till att den misstänkta tjänstemannen kunde lura kommunen på över 20 miljoner. Nu får Gävle kommun allvarlig kritik i en revisionsrapport.

Fakta

Den misstänkta tjänstemannen avslöjades i november i fjol efter att hon ska ha fört över 100 000 kronor från kommunen till sitt eget konto. Samma dag som kommunen polisanmälde den omfattande förskingringen, som ska ha pågått i flera år, anmälde kvinnans anhöriga henne som försvunnen.

Det har utfärdats en europeisk arresteringsorder och polisen arbetar efter hypotesen att hon befinner sig någonstans i Europa eftersom hon lämnade passet hemma, berättar vice chefsåklagare Ulf Back. Kvinnan är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Hon ska ha försnillat runt 20 000– 25 000 kronor om dagen. Mellan 2009 och 2012 försvann totalt över 20 miljoner kronor från skolan i Gävle där den misstänkta tjänstemannen jobbade. En revisionsrapport visar att allvarliga brister i kontrollen på flera nivåer gjorde att det inte upptäcktes.

– Det är en kombination av svagheter i den interna kontrollen. Därför har det kunnat pågå under så lång tid. Det borde ha upptäckts redan vid första tillfället eller åtminstone när det började handla om större belopp, säger Erik Skoglund, ansvarig för utredningar om oegentligheter på revisionsbyrån Ernst & Young.

Det är svårt att helt stoppa en person som har brottsliga intentioner men Erik Skoglund säger att själva brotten inte var speciellt svåra att genomföra – eller att upptäcka.

– Hon har jobbat länge, haft ett stort förtroende och vetat var svagheterna i systemet finns.

Vem som är ytterst ansvarig för att det kunnat pågå så länge är en komplicerad fråga, eftersom bristerna finns både på den aktuella skolan, inom staben, förvaltningsledningen och den ansvariga nämnden, som inte frågat efter mer detaljerade rapporter om ekonomin. I sista ledet är det också kommunstyrelsens ansvar att se till att ekonomin i kommunen hanteras på ett säkert sätt.

Carina Blank (S), kommunstyrelsens ordförande säger att kommunen är ett brottsoffer men att den ska se till att inget liknande ska kunna hända igen.

– Det finns brister i processen kring kontroll och uppföljning och då ska vi naturligtvis vidta åtgärder. Vi har anställt en tillförordnad förvaltningschef som ska göra en åtgärdsplan, säger Carina Blank.

Den misstänkta kvinnan ska som kassör i den lokala Vision­avdelningen ha använt fackets konto för att dölja förskingringen. Det ser i nuläget inte ut som att det försvunnit några pengar från Vision. Kontot har snarare använts för att föra över pengar från kommunen till egna konton. Totalt handlar det om 8–11 miljoner. Kassören var den enda i styrelsen som hade digital tillgång till kontot och även i det här fallet ska hon ha förfalskat kontoutdragen.

– Alla siffror stämmer med vår bokföring. För mig har det inte funnits någon anledning att misstänka henne. Men när jag kollade igenom originalen såg jag att det gjorts många transaktioner som inte hör till vår verksamhet. Och det handlar om stora summor, säger Erik Mäki, avdelningsordförande.

Avdelningen har anlitat auktoriserade revisorer som går igenom ekonomin ett par år bakåt. Från och med nu har också två personer inloggningar till bankkontot och kan på så sätt kontrollera varandra.

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!