×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fackligt upprop mot ökat politikerstyre

2012-03-22, Tidningenvision.se

Majoriteten i Vallentuna vill skrota kommundirektören och öka politikernas inflytande. Vision och nio andra fackförbund protesterar och varnar för att man får rädda chefer som inte vågar ta initiativ.

Den nuvarande kommundirektören i Vallentuna har sagt upp sig. Men den politiska majoriteten tänker inte rekrytera någon ny högsta tjänsteman. Istället föreslår man en organisation där förvaltningscheferna rapporterar direkt till sina nämndordföranden. Därtill inrättas en stab för kommunledningskontoret med en kanslichef i toppen som ställs under kommunstyrelsens arbetsutskott.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Örjan Lid (M), är bakgrunden att det tar lång tid att rekrytera en ny kommundirektör och att de dessutom i regel stannar ganska kort tid på sin post. Men han sticker inte under stol med att han vill öka politikernas inflytande.

– Tanken är att vi ska ha en närmare kontakt  mellan förvaltningschefer och nämndordförande. Det är klart att det blir en större politisk input på flera områden, och syftet är också att stärka politikermakten, säger han.

Förslaget har inte förhandlats med facken men ett första beslut har redan klubbats i kommunstyrelsens arbetsutskott. Oron bland anställda är stor.

– Att ta bort kommundirektören innebär ett jättestor fara för ledarskapet. Cheferna blir knutna till sina politiker som kan straffa och belöna. Risken är väldigt stor att det blir rädda chefer, som i sin tur sprider den rädslan vidare, säger personalchef Ola Brandell.

Tio fackförbund har nu gått samman i ett gemensamt upprop där man varnar för kompetensflykt och en kultur med chefer som kommer att anpassa sig till vad politikerna för dagen tycker. I en kommunal demokrati ska de förtroendevalda säga vad som ska göras medan tjänstemännen ska ansvara för hur det ska göras, betonar facken som begär att förslaget dras tillbaka.

– De högre cheferna kommer att hamna i en beroendeställning till politikerna. Det kommer att göra utvecklingsarbete omöjligt, säger Martin Persson, enhetschef i kommunen och ledamot av Visions avdelningsstyrelse. 

Varför?

– Utan kommundirektör blir det direktstyrning från olika politiker till olika chefer. Så länge inte alla politiker är samstämmiga kommer det bli en otydlig linje som skiftar beroende på vilken politiker du rapporterar till. Det blir ett vobbligt och osäkert ledarskap, säger Martin Persson.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Gästspel som chef

De flesta chefer i landsting och regioner är anställda på tidsbegränsade förordnanden. Det underlättar avslut av uppdrag, menar arbetsgivarna. Men Vision varnar för dåliga förutsättningar och svagt skydd.  2018-09-06

Foto: Sören Andersson

Skippade korta kontrakt

I Sörmlands landsting är det numera tillsvidareanställning som gäller för chefer. Det ger ökad trygghet för alla, menar både arbetsgivare och anställda.  2018-09-06

Lotta Dellve, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Ulf Nilsson

”Låt chefer växa in i rollen”

Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om hållbart ledarskap och chefers förutsättningar. Det har inte gjorts särskilda studier om anställningsformens betydelse, däremot finns resultat som visar på vikten av att ge chefer tid att växa in i rollen som ledare.  2018-09-06

”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars ­Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson

Svårt att bemanna drömjobb

Det är fortsatt svårt att rekrytera chefer inom socialtjänsten. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i Visions färska socialchefsrapport. Men i Östersund går man mot strömmen.  2018-10-01

Till arkivet

Ledare: Vinna eller försvinna

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!