Ny titel gav mer i lönekuvertet | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ny titel gav mer i lönekuvertet

2012-05-10, Tidningenvision.se

Nya yrkestitlar i Piteå kommun har lett till högre löner. Sex administratörer – som tidigare var assistenter och nu kan titulera sig handläggare – får 1 000 kronor extra i månaden.

– Det är ett steg i rätt riktning, men jag kan inte påstå att jag är nöjd, säger Marika Nilsson på miljö- och byggförvaltningen.

Det är Vision i Piteå kommun som har drivit frågan om nya titlar. För ett och ett halvt år sedan bad avdelningens ordförande Peter Forss kommunens cirka 50 assistenter att beskriva sitt arbete och resultatet presenterades för arbetsgivaren.

– De kallades för assistenter men det stämde inte med vad de gjorde. Brukare ringde och trodde att de skulle ge assistans. Titeln ska berätta vad man gör och då är administratör betydligt bättre, säger Peter Forss.

Kartläggningen av assistenterna visade också att ett antal personer hade så pass avancerade arbetsuppgifter att de i praktiken var handläggare. Därför gjordes en ny arbetsvärdering.

För att undvika godtyckliga bedömningar kom fack och arbetsgivare överens om att utgå från partsgemensamma AID-koder (arbetsidentifikation). Då kunde man enas om att administratören i huvudsak granskar, kontrollerar och sammanställer. Handläggare är den som i huvudsak utreder, planerar och utvärderar.

Efter arbetsvärderingen, som drog ut på tiden och blev klar för en dryg månad sedan, stod det klart att sex personer skulle få titeln handläggare. En av dem är Marika Nilsson, som tidigare hade titeln assistent på miljö- och byggförvaltningen.

Att hon numera är handläggare ser Marika Nilsson som en bekräftelse på att hon har ett kvalificerat arbete. Men hellre än en ny titel vill hon ha en lön som speglar hennes arbetsuppgifter.

– I praktiken är jag förvaltningens ekonom och då borde jag ha bättre betalt än 23 749 kronor i månaden. I alla fall inte sämre betalt än vissa nyanställda administratörer, säger Marika Nilsson

Peter Forss håller med om att löneökningen borde ha varit större, men tycker att den är ett steg i rätt riktning. Hans råd till andra som går i titelbytartankar är att gå försiktigt fram och se det som en process i två steg.

– Med dagens ekonomiska läge är det knappast möjligt att driva titelfrågan som en lönefråga.

– I våra diskussioner med arbetsgivaren har vi argumenterat för att titeln ska beskriva vad man faktiskt gör. När man väl har fått en ny titel kan man börja diskutera lönen, säger Peter Forss.

Den bilden bekräftar Stefan Larsson, personalchef i Piteå kommun.

– Vi har varit noga med att betona att titelbytet i sig inte är grund för höjda löner. Men när vi tittade på handläggargruppen blev det uppenbart att dessa sex personer låg relativt lågt, säger han.

Ligger de inte fortfarande lågt?

– Jag kan ha viss förståelse för den uppfattningen. Men jag tycker ändå att den bedömning vi har gjort är hyfsat adekvat, säger Stefan Larsson.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Slitsamt stå startklar

Missnöjet med beredskap är stort. Var femte chef inom omsorg och ­teknik har funderat på att byta jobb för att de upplever beredskapen ­alltför betungande. Ett bra avtal kan vara lösningen.  2018-04-27

Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

Chefer lär sig mer om arbetsrätt

Las och kollektivavtal, hur hänger det ihop? Socialtjänsten i Sundsvall ville öka personalens kunskaper i arbetsrätt och satte samtliga cirka 130 chefer i skolbänken.  2018-04-27

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.

Webbterapi för utbrända

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet har studerat hur terapi på internet kan hjälpa utbrända chefer.  2018-04-27

Illustration: Helena Bergendahl

Det här gör facket i frågan

Visions ombudsman Ameli Andersson svarar om arbetet i med- och motvind.  2018-04-27

Till arkivet

Ledare: När det allra värsta händer

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!