Kommun stäms för ökad arbetstid
2012-07-25, Tidningenvision.se
Fackförbundet Kommunal stämmer Täby kommun som vill ta bort en arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen.
I avtalsrörelsen 1988 kom Kommunal och arbetsgivarorganisationen Kommunförbundet, nuvarande Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överens om införa en arbetstidsförkortning till 37 timmar i veckan för anställda inom vården och omsorgen som arbetade både på vardagar och helger.
Arbetsgivarna var dock motvilliga och fick igenom en möjlighet för de kommuner som ville avstå från förkortningen och i stället ge de anställda ett lönepåslag. Men Täby kommun valde inte det senare alternativet vilket innebar att arbetstiden inom äldreomsorgen sänktes från 38,25 till 37 timmar i veckan.
I november 2011 sade kommunen upp avtalet om 37 timmars arbetsvecka. Kommunal hävdar dock att det inte är rättsligt möjligt för den ena parten att säga upp avtalet och anser att bara facket centralt och SKL tillsammans kan göra förändringar eller säga upp arbetstidsavtalet.
Facket kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att arbetsgivaren ska betala rättegångskostnaderna.
SKL hävdar dock enligt Kommunals stämningsansökan att arbetstidsförkortningen går att säga upp men anser att de anställda ska få lönekompensation för sin utökade arbetstid.