×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Välkommen till Vision Göteborg

#tadetmedLISA

Arbetsskador och tillbud utifrån covid-19-epidemin

Har du efter att du läst detta fortfarande frågor eller funderingar kring vad som gäller kontakta ditt lokala skyddsombud.

Grunden är den samma som alltid. Har något faktiskt hänt ska det anmälas som arbetsskada. Hade något kunnat hända eller riskerar att hända då är det ett tillbud.

Det är även viktigt att komma ihåg att det är den som gör anmälan som avgör hur stor påverkan är och om det därmed är en skada eller ett tillbud. Detta är särskilt viktigt när det handlar om social och organisatorisk arbetsmiljö.

Det är ännu oklart om arbetsskadeförsäkringen täcker skada till följd av Covid 19 eller följdsjukdomar. Även om det fortfarande är oklart vad gäller den ekonomiska ersättningen från försäkringen så tycker vi att det är viktigt att anmäla både tillbud och arbetsskador. Hellre en gång för mycket än tvärtom. 

Vi vet inte fullt ut hur de långsiktiga konsekvenserna för de som insjuknat kommer att se ut. Vilka kvarstående svårigheter kommer att finnas.

Vi vill även påminna om att det är viktigt att alltid kommunicera med berörd chef och med sitt skyddsombud. Finns det brister i arbetsmiljön är det oftast fler som påverkas och då måste åtgärder även vidtas på gruppnivå. Exempel på åtgärder på gruppnivå är riskbedömning, att genom en 66a skicka frågan vidare till Arbetsmiljöverket eller i riktigt allvarliga fall stänga en arbetsplats.

 

Några exempel på arbetsskador och tillbud utifrån covid-19:

 • Känner oro för att smittas i arbetet eller på väg till/från arbetet men påverkas inte psykiskt/fysisk av oron - Tillbud
 • Känner oro för att smittas i arbetet eller på väg till/från arbetet och har över tid ont i magen, sover dåligt eller likande - Arbetsskada
 • Åtgärder för att hindra smittspridning på arbetsplatsen har inte vidtagits - Tillbud
 • Skyddsutrustning saknas och jag arbetar i verksamhet där jag möter smittade människor - Arbetsskada 
 • Skyddsutrustning saknas och jag harbetar i verksamhet där jag kan komma att möta smittade människor - Tillbud
 • Avsaknad av kunskap/mandat i hur du skyddar dig själv eller dina medarbetare - Tillbud
 • Avsaknad av kunskap/mandat i hur du skyddar dig själv eller dina medarbetare som du mår fysiskt psykiskt dåligt av. Ex. om du över tid har svårigheter med att sova, ont i magen eller likande - Arbetsskada
Att anmäla tillbud är ett bra sätt att utveckla verksamheten och bidrar till att arbetsgivaren hinner sätta in åtgärder i god tid innan skada uppstår och den anställde blir sjukskriven.

När du har upplever att du börjar tappa kontrollen över din tjänst, när systemen strular, när du inte hittar en arbetsplats, när du börjar får svårt att släppa jobbet när du går hem  – det är tillbud som ska rapporteras och åtgärdas för det är sådant som senare kan leda till ohälsa. Den psykosociala arbetsmiljön är något som vi ständigt omges av men som vi glömmer att anmäla tillbud på, när det inte fungerar.

 

 Presentation att använda vid APT, medlemsträffar och liknande

Affischer

 Filmer

88 nya medlemmar under oktober

Allt det här får du:

 • Löne- och karriärcoachning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

 • Inflytande på jobbet

Bli medlem!

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Fråga Vision Direkt

Personlig rådgivning om allt som rör din arbetssituation, öppet alla vardagar 8-20.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb