Varannan hinner inte göra sitt jobb
2016-08-30
Nästan hälften av landets socialsekreterare och biståndshandläggare har sällan eller aldrig tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter. Det visar en ny forskningsstudie bland drygt 4800 medarbetare inom socialtjänsten.
Forskningsstudien är gjord av docent Wanja Astvik i samarbete med Vision och Akademikerförbundet SSR. Den bygger på svar från medlemmar - socialsekreterare, biståndshandläggare och chefer - och utgör med sin omfattning ett unikt material. Några av resultaten presenteras i dag i samband med en regeringskonferens om den nationella barn- och ungdomsvården där Vision medverkar.
Forskningsresultaten bekräftar det som medlemmarna berättar för oss och som framkommit i våra egna undersökningar. Arbetsmängden är orimligt hög, tidspressen är oacceptabel och många hinner helt enkelt inte att göra sitt jobb på ett bra sätt.
Och det var just detta – de bristande förutsättningarna – som lade grunden till initiativet ”Rapportera mera” som socialsekreteraren och Visionsmedlemmen Dalia Eid tog i våras. Tillsammans med sina kollegor på socialkontoret i Nyköping skrev Dalia under en veckas tid avvikelsrapporteringar om de risker hon såg utifrån sin arbetssituation. På så sätt synliggjordes de bristande förutsättningar som sällan eller aldrig kommer till uttryck – mer än i form av en klump i magen av rädsla att något ska gå fel.
Responsens från arbetsgivaren Nyköping kommun har varit positiv och i dag har man en bra dialog om vilka förändringar som behöver ske för att förbättra villkoren i socialtjänsten.
När jag är ute och pratar med medlemmar och förtroendevalda så ser jag att det pågår ett viktigt utvecklingsarbete i många kommuner. Några kommuner jobbar med de åtgärder som Vision föreslår:
- Balans mellan krav och resurser
- En öppen organisation där brister och förbättring kan diskuteras
- En medveten, aktiv och välkänd lönestrategi
- Stabilitet i personalgruppen
- Närvarande chefer och mentorer
- Introduktion i arbetet för nyanställda
- Kontinuerlig kompetensutveckling och möjlighet att utvecklas i yrket
Det handlar om ett arbetsplatsnära och förebyggande arbete. Detta är också något som vårt gemensamma åtgärdspaket för friskare arbetsplatser fokuserar på.
Det är i varje kommun och på varje arbetsplats som förändringen måste ske. Jag hoppas därför att arbetsgivarna tar forskningsresultaten på allvar och diskuterar dem med Visions medlemmar – det vill säga lyssnar på proffsen. Vi behöver diskutera villkoren, vad som behöver förbättras på varje arbetsplats.
Veronica Magnusson, förbundsordförande