Kommissionen pekar på strukturella och organisatoriska problem där personal och chefer saknat förutsättningar att skydda äldre på landets äldreboenden. Vision har under lång tid pekat på dessa bristande förutsättningar. Vi har lyft fakta, vittnesmål från första linjens chefer, opinionsbildat och förhandlat såväl nationellt som lokalt. Det har bland annat lett till att vi med SKR tecknat partsöverenskommelser kring ledarskapet. Ändå har väldigt lite hänt i kommunerna. Att regeringen nu vill utreda en äldreomsorgslag framstår som en rimlig konsekvens av att kommunerna inte gjort sin del av jobbet.
Kommissionen slår fast att arbetsgivarna måste förbättra förutsättningarna för ledarskapet genom att se över ledningsstrukturer och organisering så att antalet medarbetare som en chef ansvarar för sänks väsentligt. Det är exakt samma krav som Vision fört fram genom åren. Vi har återkommande uppmärksammat skillnaderna när det gäller organisatoriska förutsättningar för chefer i den kvinnodominerade äldreomsorgsbranschen jämfört med chefer i andra mer mansdominerade branscher.
Det handlar bland annat om antalet underställda medarbetare per chef där det i Kommissionens delrapport framkommer att enhetscheferna i genomsnitt har 60 medarbetare. Det är väldigt mycket om man jämför med äldreomsorgen i övriga nordiska länder.
Men det är också mycket jämfört med övriga arbetsmarknaden. Forskaren Klara Regnö har gjort en jämförelse mellan olika branscher och sektorer och hon menar att det är i den kvinnodominerade vården och omsorgen som personalgrupperna är allra störst, trots att det leder till problem som exempelvis minskad trivsel.
Kommissionen konstaterar att många chefer och krisledningar runtom i landet har arbetat hårt för att finna lösningar i en väldigt svår situation. Det känner vi igen från våra samtal med medlemmarna, det finns en stolthet över det man ändå åstadkommit i denna svåra tid. Samtidigt saknas det en balans mellan de krav som ställs på cheferna och de resurser och förutsättningar som står till förfogande.
Vi vet att ett närvarande ledarskap, där chef och medarbetare har en nära dialog är en friskfaktor, det visar forskningen. Ett gott ledarskap skapar förutsättningar för medarbetarna att göra sitt bästa och säkerställa en god omsorg och vård om våra äldre. Ledarskapet är också avgörande för möjligheten att attrahera och behålla kompetenta och engagerade medarbetare.
Ett viktigt steg för att stärka ledarskapet är regeringens förslag att bredda det så kallade äldreomsorgslyftet, så att satsningen också ska omfatta chefer. Det här är en fråga där Vision varit mycket pådrivande och där det är bra att regeringen hörsammat våra krav.
Vision uppmanar nu lokala arbetsgivare att använda medlen till långsiktiga ledarskapssatsningar som gör det attraktivt, utvecklande och hållbart att vara chef i välfärden. Dessutom behövs följande åtgärder vidtas:
• Minska antalet medarbetare per chef väsentligt
• Frigör tid så att chefer har tid att leda och utveckla medarbetarna
• Erbjud organisatoriskt chefsstöd i form av HR, administrativt stöd samt it-stöd
Coronakommissionens och IVOs granskningar lyfter äldreomsorgen högt upp på den politiska agendan, och det är inte en dag för tidigt. Samtidigt är det så oändligt sorgligt att det ska krävas en pandemi för att politiker och makthavare ska ta bristerna inom äldreomsorgen på största allvar. Och inse att goda förutsättningar för chefer och medarbetare går hand i hand med en god kvalitet i omsorgen om våra äldre. Vi vill inte säga ”vad var det vi sa” - vi vill kunna säga ”tack för att ni lyssnade”.
Veronica Magnusson, förbundsordförande