×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Medarbetarnas IT-strul kostar miljarder

Publicerad 2014-09-22

Dåligt anpassade och strulande IT-system kostar kommuner, landsting och regioner flera miljarder varje år. Det visar en ny rapport från Vision.

I rapporten, som Vision har gjort i samarbete med TCO Development, har 1400 av Visions medlemmar svarat på frågor om IT-stödet på deras arbetsplatser. Och resultaten visar att det finns stora möjligheter att förbättra den digitala arbetsmiljön i kommuner, landsting och regioner.

Deltagarna i undersökningen uppskattar sin genomsnittliga tidsförlust till följd av IT-strul till 26 minuter om dagen. På en månad blir det nästan 11 timmar som går till spillo. I lönekostnader – för endast de som deltagit i undersökningen och beräknat på en månadslön som är 27.500 kronor –handlar det om 30,5 miljoner kronor i förlust för arbetsgivaren på ett år.

- Det är svindlande summor vi talar om. Miljarder kronor slösas årligen bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

I rapporten svarar fler än var tredje att de saknar utbildning för att använda IT-systemen på ett effektivt sätt. Samtidigt anser 75 procent att IT-systemen bidrar till att man känner sig säkrare på att arbetet blir rätt utfört. Drygt 60 procent tycker att IT-systemen har minskat stressen i arbetet.

- Rapporten visar att när personalen som använder IT-systemen har inflytande över och kan påverka IT-systemens utveckling och utformning, så leder till en bättre digital arbetsmiljö. Det ger också en ökad kvalitetet, effektivitet och säkerhet, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

Vision föreslår nu tre åtgärder för en bra digital arbetsmiljö:

  • Låt personalen medverka från början till slut när ett IT-system planeras, utvecklas eller ska bytas ut. Fånga upp idéer om hur användbarheten kan bli bättre för verksamheten som helhet och för användarna.

  • Synliggör digital kompetens. Digital kompetens och verksamhetskunskap är två grundläggande förutsättningar för att få fungerande IT-system och de ska premieras.

  • Hitta tidstjuvarna med hjälp av IT-skyddsronder. IT-skyddsronder är ett bra stöd för att ringa in förbättringsbehov och samla in åtgärdsförslag från användarna. Rutiner och avtal med IT-leverantörer ska finnas för att snabbt åtgärda brister i systemen.

För ytterligare kommentarer:

Annika Strandhäll, förbundsordförande Vision, tfn 070 – 280 85 61

För ytterligare upplysningar:

Carola Löfstrand, arbetsmiljöspecialist i Vision, tfn 0703 – 84 48 44

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1494 nya medlemmar under januari

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 6 2019

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb