×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Otydligt förslag gör inte skyddet för visselblåsare bättre

Publicerad 2014-05-20

Utredningen Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm föreslår att anställda i vissa fall får ett lagstadgat skydd mot repressalier när de larmar om missförhållanden på arbetsplatsen. Vision tycker att förslaget är otydligt och riskerar att skapa en osäkerhet som leder till att färre vågar larma.

Genom den svenska grundlagen och rättspraxis finns det redan ett visst skydd för anställda som slår larm. Det är mer omfattande för offentliganställda än privatanställda - men inte tillräckligt.

Utredningen föreslår nu ett skydd för arbetstagare som på rätt sätt slår larm om allvarliga missförhållanden och vissa brott.

-  Det är olyckligt att förslaget bara skyddar larm om ”allvarligare” missförhållanden. Vision tycker att utredningen borde ha gått längre, som anställd ska man kunna larma sin arbetsgivare om alla missförhållanden på arbetsplatsen utan att riskera att drabbas av repressalier, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

Vidare förslås att den anställde först måste larma internt, och externt först om det visar sig att arbetsgivaren inte gör något med anledning av det interna larmet. Uppdelningen på två steg, internt och externt, tycker Vision är olycklig.

- Den som larmar internt röjer sin identitet och om inget då händer är risken stor att man inte vågar gå vidare och larma externt. Istället borde det vara möjligt att direkt vända sig till media om det finns anledning att vara orolig för följderna av ett internt larm, säger Annika Strandhäll.

I utredningens förslag uppmuntras arbetsgivare att införa rutiner för interna larm om missförhållanden.

- Vision är kritiskt mot denna typ av interna rutiner som ofta brister i öppenhet och insyn. Som anställd vet man inte vad som händer sedan man larmat. Det ger också fel signaler, inte minst till offentligt anställda som ju har ett meddelarskydd. Om man som offentligt anställd hänvisas till arbetsgivarens interna rutiner kan man felaktigen tro att meddelarskyddet är begränsat och inte våga använda det. Det är en farlig utveckling, säger Annika Strandhäll.

För ytterligare kommentarer kontakta Annika Strandhäll, tfn 070- 280 85 61 eller Åsa Tillberg, förbundsjurist, tfn 070- 510 51 53.            

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1073 nya medlemmar under februari

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 6 2019

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb