×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kvinnor i välfärden gör dubbel förlust

Publicerad 2014-01-15

Högutbildade kvinnor i välfärden tjänar i genomsnitt sju procent mindre än sina högutbildade manliga kollegor. Och löneskillnaden ökar i takt med åldern. Det visar en ny rapport från Vision, där det står klart att kvinnor i välfärden är dubbla förlorare.

I rapporten har Vision jämfört lön och utbildningsnivå för anställda i landets kommuner, landsting och regioner. Resultatet visar att männen konsekvent tjänar mer än kvinnorna – även i fall där kvinnorna har högre utbildning. I genomsnitt handlar det om 26.400 kronor som akademiskt utbildade kvinnor förlorar i lön årligen, jämfört med män med motsvarande akademiska utbildning.

- Det är inte acceptabelt att den offentligt finansierade välfärden är med och bidrar till löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Detta måste SKL, Sveriges kommuner och landsting, ta ansvar för och vi skulle gärna samarbeta för att komma åt problemen, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

Vision har i tidigare rapporter visat att löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade sektorer fortsätter att vara stora. Alla anställda inom den kvinnodominerade välfärden drabbas av dessa strukturella löneskillnader och det kan handla om miljontals kronor under ett yrkesliv.

- Såväl män som kvinnor som arbetar i välfärden är redan drabbade av de strukturella löneskillnaderna. När vi sedan tittar på löneskillnaderna mellan akademiskt utbildade och ser att kvinnorna förlorar även där, då står det klart att kvinnor i välfärden drabbas dubbelt, säger Annika Strandhäll.

- Vi vet att välfärden har enorma rekryteringsbehov de kommande åren. Vi vet att fler och fler av tjänsterna kräver akademisk utbildning. Och vi vet att kvinnor är de som utbildar sig mest. Vill vi ha världens bästa välfärd så krävs rätt förutsättningar för att den här ekvationen ska gå ihop, säger Annika Strandhäll.

Några andra resultat från Visions rapport:

  • Akademiskt utbildade män inom välfärden tjänar mellan fem och tolv procent mer än sina kvinnliga kollegor med samma utbildningsnivå.
  • På alla utbildningsnivåer har män större lönespridning. Deras högsta löner ligger högre än kvinnors högsta löner.
  • De högst avlönade männen med akademisk utbildning tjänar tolv procent mer än de högst avlönade kvinnorna med motsvarande utbildning.

För ytterligare kommentarer:

Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, 070 – 280 85 61

För ytterligare upplysningar om rapporten:

Sanna Fransson, utredare Vision, 070 – 233 17 74

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

820 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 6 2019

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb