×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision: "Normen för lönebildning måste göras om"

Kvinnodominerade yrken har både sämst löner och den klart sämsta löneutvecklingen. Det visar en kartläggning som Vision har gjort av 43 olika yrkesgrupper och som presenteras i dag.

- Vår kartläggning visar att de strukturella löneskillnaderna får fler konsekvenser än vad som tidigare varit känt, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

De siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som Vision har analyserat och som presenteras på Brännpunkt i Svenska Dagbladet, avslöjar ett linjärt samband mellan lönen i ett yrke och könsfördelningen i yrket.

Siffrorna visar också att de yrken som har den lägsta lönen, det vill säga de kvinnodominerade, har den mest sammanpressade lönebilden. Här är det alltså sämst möjlighet till löneutveckling under en yrkeskarriär – för både kvinnor och män.

- Allra värst är det inom välfärdssektorn, där många av Visions medlemmar jobbar. Socialsekreterare, arkivarier och bibliotekarier är några av dem som trots lång utbildning – och oavsett kön – drabbas, säger Annika Strandhäll.

- För att lösa problemet krävs ändrade värderingar – och att den rådande normen för lönebildning görs om. I dag tar normen bara hänsyn till de samhällsekonomiska förutsättningarna. Den borde också fästa vikt vid de samhälleliga värden som arbetet innebär, säger Annika Strandhäll.

Några exempel:

  • Bland socionomer och psykologer är fler än åtta av tio medarbetare kvinnor. Enligt SCB tjänar de allra flesta mellan 24.000 kronor i månaden och 35.100 kronor i månaden. Det ger en lönespridning på 46 procent.
  • Bland datatekniker och dataoperatörer är åtta av tio medarbetare män. Enligt SCB tjänar de allra flesta mellan 22.000 kronor i månaden och 44.400 kronor i månaden. Det ger en lönespridning på 102 procent.
  • Bland enhetschefer är nästan sju av tio medarbetare män. Enligt SCB tjänar de allra flesta mellan 24.000 kronor i månaden och 53.600 kronor i månaden. Det ger en lönespridning på 123 procent.

För fler kommentarer, kontakta Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, 070 – 280 85 61

För upplysningar om undersökningen, kontakta Kjell Svahn, ombudsman i Vision, 08 – 789 65 48

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1493 nya medlemmar under januari

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 6 2019

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb