×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Orimliga löneskillnader tycker 87 procent

Publicerad 2012-02-09

Vad tycker allmänheten i Östergötland om löneskillnaderna mellan mansdominerade och kvinnodominerade branscher och yrken? En stor majoritet tycker faktiskt inte det är okej. Fackförbundet Vision lät Novus Opinion tillfråga 350 slumpmässigt utvalda östgötar svara på om det är rimligt att det skiljer flera tusen kronor i månaden. Hela 87 procent svarade nej.

Stora delar av den allmänna opinionen verkar ha förändrat sin syn på ålderdomliga attityder till olika yrken; attityder som fortfarande styr lönebilden och som grundlades under första halvan av 1900-talet.

Allmänna opinionen tycker en sak men verkligheten är en annan. Vad beror det på? En orsak är att löneskillnaderna skär tvärs igenom de olika sektorer där fack och arbetsgivare tecknar löneavtal. På lång sikt går det att förändra dagens könsuppdelade arbetsmarknad och lönestruktur bland annat genom särskilda utbildningssatsningar, ändrade attityder och ökade ambitioner att anställa fler av det könet som är i minoritet på just den arbetsplatsen. En långsiktig process som kan ta kanske ytterligare 75 år att förändra.

Eller kan det påverkas redan nu? De tillfrågade i Novus-undersökningen, som tyckte löneskillnaderna var orimliga, fick också frågan hur detta kan ändras. Utgångspunkten var att om det ska ändras så behöver det ske via ett ekonomiskt tillskott. Två av tre östgötar, 66 procent, svarade att regeringen, facken och arbetsgivarna tillsammans måste hitta en finansieringslösning. Betydligt färre angav att de som arbetade i manligt dominerade yrken och deras arbetsgivare skulle avstå medel till detta.

-          Vi står nu inför en generationsväxling där många välfärdsarbetare går i pension. Det behöver anställas tusentals personer i Östergötland de kommande decennierna till bland annat äldrevården. Kommer välutbildade kvinnor och män att söka arbeten i branscher och sektorer där lönen är flera tusen kronor lägre i månaden och där den framtida pensionen är sämre? 

-  Det här rör inte bara de anställdas löner. Den påverkar välfärdens kvalitet och hur våra gamla föräldrar ska få det i framtiden, hur våra barn mår i förskolan och vilken hjälp vi får när vi behöver akut sjukvård.

- Ska vi klara välfärden i framtiden behöver vi justera lönenivåerna i kommuner och landsting så att de blir konkurrenskraftiga. Det behövs också ett samhälleligt stöd och ett handslag på politikernivå, annars går det inte. Det tycker också allmänheten. Det här undersökningsresultatet innebär en uppmaning till våra politiker att ta initiativ för att avskaffa de förlegade strukturella löneskillnaderna, säger Annika Strandhäll, ordförande i Vision.

För mer information, kontakta Annika Strandhäll på tel 070 280 85 61.

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1493 nya medlemmar under januari

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 6 2019

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb