Välfärden syftar till att ge den enskilde individen en god livskvalitet. Det innebär rätt till arbete och utbildning i livets alla skeden, inte minst i dagens föränderliga arbetsliv. Det innebär också rätt till ekonomisk trygghet vid studier, föräldraskap, omställning, arbetslöshet, sjukdom och som ålderspensionär.
Välfärd är hälsa, ett bra boende och tillgång till en fungerande infrastruktur såsom rent vatten, el, värme och kommunikationer. Det är även ett fungerande livspussel med bra barnomsorg, socialtjänst, sjukvård samt omsorg och trygghet för äldre och personer med funktionsnedsättning.
Det är Visions medlemmar som leder, planerar och administrerar många av välfärdstjänsterna. Våra medlemmar är därmed en garant och en förutsättning för att medborgarna ska kunna få tillgång till välfärdstjänster av hög kvalitet.
Goda villkor i arbetet är en avgörande förutsättning för den utveckling av välfärden som är Vision-medlemmarnas ansvar. På så sätt är det dagliga fackliga arbetet en central del av välfärdsarbetet.
Svensk ekonomi och arbetsmarknad påverkas alltmer av globaliseringen. Det gäller inte minst hur välfärdstjänsterna ska finansieras och organiseras. Genom ett aktivt idéutbyte med människor i andra länder kan vi också utveckla vår egen välfärd. Vi ska förstärka det internationella arbetet för att bygga upp och bevaka fackliga rättigheter och fackligt inflytande. Inte minst inom EU, där vi vill bidra till en hållbar tillväxt med full sysselsättning och goda arbetsvillkor.
Den moderna välfärden kommer alla till del och finansieras gemensamt och solidariskt via skatter och/eller demokratiskt beslutade taxor. När det gäller offentliga tjänster måste finansiering, styrning, uppföljning, insyn och kvalitet stå under demokratisk kontroll.
En effektiv resursanvändning och kvalitetssäkring är viktiga inslag för all verksamhet. För oss i Vision är det självklart att medarbetare i gemensamt finansierade välfärdstjänster omfattas av kollektivavtal och har bra arbetsvillkor.
Välfärdstjänsterna är i ständig utveckling. Den svenska modellen, med ett offentligt huvudansvar för exempelvis vård och omsorg, utesluter inte olika utförare. En mångfald av aktörer i konkurrens på lika villkor kan bidra till metod- och verksamhetsutveckling samt till bättre uppföljning av kvalitet och resultat. Fler arbetsgivare kan också underlätta en ökad rörlighet på arbetsmarknaden och kan därmed förbättra medarbetarens möjligheter till löne- och yrkesutveckling. Det leder till ökat fokus på resultat och kvalitet i verksamheterna och bättre välfärdstjänster för medborgaren.
Offentlig sektor ansvarar för omfattning och kvalitet av välfärdstjänsterna och måste därför ständigt utveckla verksamhets- och beställarkompetensen. Offentliga monopol får inte ersättas av privata monopol eftersom det hotar verksamhetens effektivitet, medborgarens valfrihet och medarbetarens arbetsvillkor och inflytande. Ideellt och frivilligt arbete utgör ett komplement till välfärdstjänsterna men kan aldrig ersätta det professionella arbetet.
Vision vill sätta individen i centrum för välfärdssystemen. Olika välfärdstjänster ska samordnas utifrån en helhetssyn på den enskildes behov.
Resurserna i välfärdssektorn måste användas mer effektivt. I alltför många verksamheter tillåts gamla traditioner dominera organisationen. Bristande styrning av verksamhet, system och stöd medför att exempelvis vårdpersonal och chefer ägnar för mycket tid åt administration och för lite tid åt det som är deras specifika yrkeskunnande. Rätt använd kompetens är nyckeln till en bättre hushållning och en effektiv verksamhet.
Grunden för en bibehållen och utvecklad välfärd är att fler arbetar och färre hamnar utanför. En välfärd för alla kan inte finansieras utan en hållbar ekonomisk tillväxt. Samtidigt vore en tillväxt utan välfärd ett utnyttjande av människor. Välfärden skapar dessutom en trygg plattform från vilken individen kan våga steget till ett nytt arbete eftersom ett misslyckande inte innebär en privatekonomisk katastrof.
Alla har rätt till arbete, för sin egen försörjning och för att kunna bidra till den gemensamma välfärden. En av dagens stora utmaningar är att minska utanförskapet och att underlätta människors möjligheter till omställning och kompetensutveckling på en snabbt föränderlig arbetsmarknad.
Visions ståndpunkter
- Välfärden måste organiseras, samordnas och finansieras utifrån en helhetssyn på individens behov.
- Fler i jobb och färre utanför är grunden för en hållbar ekonomisk tillväxt som möjliggör en bibehållen och utvecklad välfärd.
- En effektiv resursanvändning och kvalitetssäkring är avgörande för en god välfärd.
- Förbättra arbetsorganisationen. Rätt använd kompetens är nyckeln till en bättre hushållning och en effektiv verksamhet.
- När det gäller offentliga tjänster måste finansiering, styrning, uppföljning, insyn och kvalitet stå under demokratisk kontroll.
- Vi är positiva till den svenska modellen med bland annat vård och omsorg som ett offentligt huvudansvar. Det utesluter inte olika utförare. En mångfald av aktörer i konkurrens på lika villkor kan bidra till metod- och verksamhetsutveckling samt till bättre uppföljning av kvalitet och resultat.
- Kollektivavtal är ett krav vid upphandling.
- Ökad mångfald och jämställdhet ger alla bättre livskvalitet, såväl i samhället som i arbetslivet. För att nå dit måste vi påverka attityder men också arbeta konkret med problem som till exempel utanförskap, lönediskriminering, sämre karriärmöjligheter och ojämn fördelning av arbete i hemmet.
- All myndighetsutövning ska bedrivas i offentlig regi.
- Ideellt och frivilligt arbete utgör ett komplement till välfärdstjänsterna men kan aldrig ersätta det professionella arbetet. Utvecklingen inom den sociala ekonomin blir viktig att följa, inte minst hur den påverkar välfärdens utveckling och våra medlemmars villkor.
- Vi ser positivt på ett ökat internationellt erfarenhetsutbyte inom olika välfärdsområden där vi kan lära av varandra.
- Utvecklingen inom välfärdstjänsterna ska i högre grad utgå från individens specifika behov och villkor, till exempel med hänsyn till kön, livsfas och språkkunskaper.
- Ett hållbart arbetsliv förutsätter att människor får många chanser att bidra och utvecklas utifrån sina förutsättningar. En kärnuppgift för välfärdssystemen är att underlätta för individen att få, behålla eller byta jobb.
- Välfärdssystemens bärkraft bygger på att de som ytterst finansierar dem också fullt ut kan ta del av dem. Därför ska inkomsttaken i socialförsäkringarna avskaffas.