Vid senaste Förbundsmötet 2010 beslöts om vissa förändringar i förbundets Pensionärsverksamhet. Förändringar som bland SKTF-pensionärerna orsakat stark kritik. För att kunna följa förändringarna tillsattes av förbundet en övergångsgrupp som under en tid skulle följa de förändringar som beslutats.
Sektionerna inom GÄSTRIKLAND Gävle – Sandviken - Hofors har visserligen varit kritiska mot förändringarna, men ändå sett möjligheterna att utveckla verksamheten. Bland annat har pekats på möjligheterna till nätverksarbete inom bland annat regionerna. Ett bra nätverksarbete har därigenom startats, som uppskattas av medlemmarna. För att kunna fortsätta, utveckla och stabilisera verksamheten bör vissa stärkande insatser göras, som fordrar beslut av förbundsmötet.
Sektionerna i Gästrikland vill beröra 3 områden där ytterligare insatser är erforderliga.
De områden som vi anser viktiga är:
- Utredningsgruppen föreslår att pensionärsverksamheten skall vara lokal. Den har därigenom fått en klarare ställning i kommunen och i närregionen. Pensionärsverksamheten måste dock på ett bättre sätt knytas till förbundet. Antalet pensionärer som är aktiva i sektionerna är många och vill ha en klarare bindning till förbundet. En omfattande regional struktur behöver inte byggas upp.
Vi föreslår
att förbundsmötet ger förbundsstyrelsen i uppdrag att se över denna fråga i vilket även ingår att pröva frågan om att öka antalet observatörer vi förbundsmötet
- Utredningsgruppen föreslår att pensionärsverksamheten själv skall bära sina egna kostnader efter 2012. Det är dock angeläget att en form av stimulansbidrag från förbundet utgår ytterligare en tid. En bra nätverksamhet behöver en längre tid för att stabiliseras. En fortsatt positiv inställning från förbundet vore här mycket värdefull.
Vi föreslår
att förbundsmötet ger förbundsstyrelsen i uppdrag att följa pensionärsverksamheten och att även efter 2012 stöttar verksamheten med stimulansbidrag.
- Undersökningar som vidtagits visar att våra pensionärers ekonomiska förhållanden under senare tid allvarligt försämrats. Överenskommelser som fattats kring pensionssystemet följs inte. En ökad vakthållning från Visions sida är erforderlig för att kunna tillvarata våra medlemmars rättigheter. Vi är närmare 35 000 pensionärsmedlemmar som med intresse följer dessa frågor.
Vi föreslår
att förbundsmötet uppdrager åt förbundsstyrelsen att se över och tillser att personella resurser finns att tillgå för en tillfredsställande vakthållning inom området.
Förbundsstyrelsens yttrande över motionerna
100-101. Fortsatt pensionärsverksamhet under nuvarande form 1 & 2
102. Framtida pensionärsverksamhet
Motionerna önskar en fortsatt central hantering av verksamhetsmedel för Visions pensionärsverksamhet. Att så är idag beror på det beslut som fattades på Förbundsmötet 2010 om en övergångsgrupp som under två år skulle möjliggöra och kvalitetssäkra den nya pensionärsorganisationen. Beslutet i sin helhet byggde på en rapport som framtagits inför FM 2010. Rapporten ut en del riktmärken och i centrum stod att pensionärsverksamheten skulle bära sina egna kostnader, vara lokal och nära medlemmarna samt att så stor del som möjligt av avgiften skulle gå till aktiviteter för medlemmarna. Den centrala delen av avgiften skulle i princip täcka kostnaden för tidning och registerhållning av medlemmar. Vissa andra administrativa kostnader i form av ekonomihantering skulle även finnas kvar men i så liten omfattning som möjligt.
Förbundsstyrelsen har av övergångsgruppen fått en delrapport som fram till om med april 2012 visar att en majoritet av sektionerna, ca 85 %, har sökt och erhållit någon form av medel från övergångsgruppen. Många med aktiviteter i samarbete med andra sektioner eller på annat sätt nätverksnära och alla med inriktning att komma medlemmarna till del. Eller av utbildande karaktär när det gäller nätverksarbete. Dock har beloppen inte varit stora vilket gör att en mindre del än förväntat av avsatta medel förbrukats. Detta fram till och med april 2012 då ytterligare två söktillfällen kvarstår att behandla. Skulle medel finnas kvar vid utgången av 2012 finns ett förslag om eventuell fördelning till sektionerna.
Rapporten pekar även på en möjlig sänkning av den centrala medlemsavgiften som skulle kunna utgöra en grund för sektionerna att öka sin medlemsavgift utan att den totala medlemsavgiften stiger. Vilket borde vara positivt och helt i beslutets inriktning under förutsättning att organisationsplanen följs och att inga ökande kostnader uppstår i form av utökad administration eller andra åtaganden.
Även om det finns till viss del finns delade meningar ger rapporten en bild av att är såväl den nya organisationen med fokus på nätverksarbete som namnbytet vunnit gehör. Nämnas kan att övergångsgruppen inrättat en möjlighet att söka pengar för eventuella extra kostnader i samband med namnbytet för att inte behöva belasta sektionernas ekonomi i samband med nya loggor på kuvert, brevpapper och andra åtgärder som kan ha uppkommit.
Rapporten visar på att vissa sektioner har lagts ner och upplösts, men skälet till detta har inte varit den nya organisationen utan svårigheten att hitta personer till styrelsen. Detta ser Förbundsstyrelsen allvarligt på och kommer fortlöpande att hålla sig underrättad om utvecklingen, men bedömer inte att en förlängning eller förändring av övergångsgruppens arbete är lösningen.
Motion 102 innehåller även en begäran om starkare knytning till förbundet samt en önskan om att antalet observatörer från pensionärsverksamheten ska öka till kommande Förbundsmöten. Förbundsstyrelsen ser utifrån övergångsgruppens delrapport eller andra signaler inget behov att utreda frågan ytterligare. Nämnas kan att grundförslaget och rapporten 2010 inte innehöll något förslag om observatörer över huvud taget utan beslutet blev en kompromiss under förbundsmötesbehandlingen, vilket Förbundsstyrelsen tycker var ett bra beslut. När det gäller knytningen till Förbundsstyrelsen så är den i dagsläget stark. Starkare än andra sektioner inom Vision som har en avdelning som sin närmaste nivå. Pensionärssektionerna ligger direkt under Förbundsstyrelsen.
Avslutningsvis tar motion 102 upp frågan om att Vision ska tillsätta personella resurser för att bevaka olika intressefrågor för pensionärsmedlemmarna, t ex ekonomiska förhållanden och förändringar inom pensionssystemet. Det allmänna pensionssystemet förhandlas och bevakas av TCO och OFR. Vision bidrar till detta genom medlemsavgifter till TCO och OFR samt medverkar i olika referensgrupper som behandlar och besvarar remisser i socialpolitiska frågor som riksdag och regering skickar ut. Vision medverkar i samtliga grupper, i vissa med flera personer och följer utveckling mycket noggrant. Dessutom behandlas ofta frågorna även i TCOs styrelse där Vision givetvis är representerade. I vissa frågor går även TCO i spetsen och skapar opinion.
När det gäller avtalspension och tjänstepension är det en del av kollektivavtalen som förhandlas av OFR. Skulle problem uppstå att avtalen inte efterlevs av enskild arbetsgivare finns personal på centren som kan hjälpa till att utreda och eventuellt driva frågan i sådan situation. Med det så anser Förbundsstyrelsen att Vision har en god vakthållning i pensionsfrågorna.
Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta
att motionerna 100, 101 samt punkterna 1 och 2 i motion 102 avslås samt
att anse punkten 3 i motion 102 besvarad.
Förbundsmötet beslutar
punkterna 1 och 2 avslås samt
att anse punkten 3 i motion besvarad.