Samhällsklimatet har hårdnat och enkla lösningar presenteras allt oftare när det gäller människor med annan bakgrund än helsvensk. Det är viktigt att vi alla kan bemöta dessa påståenden och har tillräckligt med kunskap i dessa frågor. En utbildningssatsning behövs. Det är bra om det i varje utbildning finns ett inslag om mångfald. Ett annat sätt är att ordna träffar seminarier m m. Här bör våra regionala centra spela en stor roll och detta gärna i samarbete med andra TCO-förbund.
Viktigt är också att Vision hörs i debatten. Det är en fördel om även detta kan göras i samarbete med andra TCO-förbund. Vi får inte ge upp det vi står för och låta andra ta över den så kallade verkligheten.
Vi måste mena det vi säger. Det är allvar nu. Det räcker att se tendenser i Europa. De finns i Sverige också. Vi måste prioritera mångfaldsarbetet nu. Mångfald måste vara ett prioriterat mål i vår inriktning för de kommande två åren.
Därför föreslår jag att förbundsmötet beslutar
att i alla utbildningar som Vision ordnar skall mångfald vara en självklar del
att de regionala centra får i uppdrag att ordna seminarier gärna i samarbete med andra TCO-förbund
att Vision gärna i samarbete med andra TCO-förbund hörs mer i dessa frågor
att mångfald är ett prioriterat mål för de kommande två åren
Avdelningen i Härryda har tillstyrkt motionen
Göteborgsavdelningen stödjer motionen
Förbundsstyrelsens yttrande över motion 58. Prioritera mångfaldsarbetet nu
Vision är ett förbund som utan tvekan vill höras mer i mångfaldsdebatten. För att säkerställa att hela förbundet har tillräcklig förståelse för frågorna genomförs en rad olika insatser. Förutom det arbete som genomförs av de regionala råden för integration och etnisk mångfald (RIM) tas bland annat fram material som kan användas för diskussion om diskrimineringsfrågor.
I ett flertal av Visions utbildningar förs en dialog om värdegrunden och värderingar och hur det tar sig uttryck i det lokala fackliga arbetet. Deltagarna får arbeta både praktiskt och teoretiskt. Målsättningen är att deltagarna i det vardagliga fackliga arbetet ska agera på ett sätt som främjar mångfald och är icke-diskriminerande
Det är en klok tanke att samordna insatserna med de övriga TCO-förbunden eftersom frågan är av generell karaktär. Regionerna tillsammans med regionala RIM bör titta på möjligheter att arbeta med TCO på lokal/regional nivå. Förbundet bör även pröva möjligheterna att samarbeta med andra förbund.
Inför förbundets fortsatta arbete så är det styrelsen ambition och önskan att fokus på mångfald ska ingå i arbetet med Visions hjärtefrågor. Vår önskan är ett arbetsliv och fackliga strukturer som inte utestänger någon oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, funktionshinder, religion eller annan trosuppfattning.
Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta
att anse den första, andra och fjärde att-satserna besvarade
att bifalla den tredje att-satsen
Förbundsmötet beslutar
att anse den första, andra och fjärde att-satserna besvarade
att bifalla den tredje att-satsen