×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

1. Arbetslöshet

Motionär: Sven Hellbom, Härryda

Om att Vision är aktivare i kampen mot arbetslösheten och mer stödjande när det gäller arbetslösa

Vem ser helheten när det gäller rätten till arbete? Alla ser hela tiden till att varje tjänst besätts av den mest kompetente. Egentligen är detta inte konstigt men om det till varje tjänst är flera hundra sökande så ställer man sig frågan: Vad blir  det av dem som inte får jobben? Vem ansvarar för detta? Vem har helhetssynen?

Jag är inte så ung längre. Jag kommer ihåg hur reaktionen var när arbetslösheten var 2%. Det var skandal. Nu sägs det att arbetslösheten är låg när den är 4%. Detta är fel ty en hög arbetslöshet kan inte bli låg bara för att den har varit ännu högre. Vision borde här vara betydligt tuffare. TCO kan också spela en stor roll. TCO har gjort en del bra saker bla en rapport om att riksbanken bör ha ett sysselsättningsmål. Mer kan dock göras.

Undersökningar visar att människor med ett namn som inte låter helsvenskt missgynnas i rekryteringsprocessen. Många med mycket bra meriter kallas inte ens till en anställningsintervju. Även andra grupper i samhället missgynnas exempelvis personer med funktionshinder. Vision måste här direkt efter förbundsmötet börja arbetet med att få en rättvisare rekryteringsprocess. 

Vision borde också vara bättre på att stödja de medlemmar som är arbetslösa. Det kan vara genom att ordna olika aktiviteter och att vara ett stöd. Det. är viktigt att Visions centra får en uppgift i denna fråga. Som det är nu kan det inte få fortsätta.        

Därför föreslår jag att förbundsmötet beslutar

att     Vision skyndsamt börjar arbetet med en rättvisare rekryteringsprocess enligt ovan 

att     Visions regioncentra får uppdraget att ordna aktiviteter för arbetslösa medlemmar och vara ett stöd

att     Vision gärna i samarbete med TCO profilerar sig mer i kampen mot arbetslösheten

 

Avdelningen i Härryda har tillstyrkt motionen

Göteborgsavdelningen stödjer motionen

 

Förbundsstyrelsens yttrande

Motion 1. Arbetslöshet

Förbundsstyrelsen håller med om att arbetslösheten i Sverige är alldeles för hög. Hoten om neddragningar inom kommuner och landsting och upphandlad verksamhet samt inom Svenska Kyrkan duggar tätt. Färre får göra mer och sjuktalen ökar. Samtidigt står samma arbetsgivare inför stora generationsskiften och risken att inte hitta rätt personer inom flera yrkesgrupper är på sina håll uppenbar.

Att ha schyssta och rättvisa rekryteringsprocesser är viktigt för alla inblandade inte minst de arbetssökande. Så viktigt att rekrytering finns som en del i Diskrimineringslagen.

Att som facklig företrädare finnas med i rekryteringsprocessen är en betydelsefull facklig uppgift. Från det att vi på arbetsplatserna och/ eller i samverkan diskuterar vad tjänster ska innehålla för arbetsuppgifter, till den dag de nyanställda skrivit på sitt anställningsavtal. En personlig och proffsig kontakt med Visions ombud för de sökande är ett bra sätt att rekrytera till Vision. Ett sådant tillvägagångssätt anser styrelsen är föredömligt både för att värna de sökandes rättigheter men också för att ta en första kontakt till ett medlemskap.

När det gäller sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitik så agerar Vision oftast med och genom TCO, vi stödjer TCOs påverkansarbete då det ofta ger större avtryck.  Vid pågående arbete med funktionshindersutredningen har Vision en mycket aktiv roll inom TCO för att få med synpunkter in i utredningsarbetet.  Men Vision tar även också diskussionen på egen hand. Ungdomsarbetslösheten bland akademiker är stor och Visions ordförande hade under våren ett möte med arbetsmarknadsministern om vikten att hitta adekvata lösningar för den gruppen vars investeringar i utbildning riskerar att passera bäst före datum innan de får ett passande jobb. Trots detta behöver Vision bli bättre på att lyfta fram det pågående påverkansarbetet och göra det synligt inom den allmänna opinionen.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta

att     anse motionen besvarad

Förbundsmötets beslut

att bifalla motionen

att en handlingsplan tas fram

att förbundsstyrelsen verkar för bättre villkor när det gäller arbetslösa och särskilt för personer i FAS 3

Nyheter

Så kan ny teknik ta vården till nästa nivå

Röntgenavdelningen på Praktikertjänst Hötorget ligger i digitaliseringens framkant. Istället för traditionella diktat används röstigenkänning som automatiskt formulerar text till patientjournaler. Det har lett till flera positiva effekter – bland annat ökad patientsäkerhet och höjd vårdkvalitet.  för 11 timmar sedan

Medlemsavgiften avdragsgill

Från den 1 juli i år kan det bli 25 procent billigare att vara medlem i Vision. Då återinförs skattereduktionen på fackavgiften. Det innebär att de allra flesta medlemmar får tillbaka 25 procent av medlemsavgiften.  för 3 dagar sedan

Riktade lönesatsningar nödvändiga för medicinska sekreterare

Det är brist på medicinska sekreterare i nästan hela Sverige. Det riskerar att bidra till längre vårdköer och en försämrad patientsäkerhet. För att behålla erfaren personal och rekrytera nya medarbetare måste arbetsgivarna erbjuda högra löner och moderna villkor. Det visar en ny enkät som Vision genomfört.  för 4 dagar sedan

”Drömjobben ska finnas i välfärden”

Vision medverkar på Stora Samhällsgalan i dag för att synliggöra och lyfta goda insatser inom välfärden. Visions ordförande Veronica Magnusson har bland annat suttit i juryn för utmärkelsen ”Årets offentliga ledare” och hoppas att galan kan bidra till att göra unga akademiker nyfikna på jobben i välfärden.  för 5 dagar sedan

Till arkivet

999 nya medlemmar under maj

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Läs senaste numret av Tidningen Vision!

Läs senaste numret av Tidningen Vision

Nr 3 2018

Tidningen Vision är en medlemstidning och utkommer med 8 nummer per år.

Fråga Vision

Personlig, arbetsrättslig och facklig rådgivning alla vardagar kl 8 - 20. Ring 0771 44 00 00 eller mejla visiondirekt@vision.se

Kontakta Vision Direkt

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb