×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Måltidsavdelningen har regelbundna träffar med äldreomsorgens ledningsgrupp. Då får cheferna Carina Berglund och Jeanette Stridsman tillfälle att prata mat. Foto: Paulina Holmgren.

    Måltidsavdelningen har regelbundna träffar med äldreomsorgens ledningsgrupp. Då får cheferna Carina Berglund och Jeanette Stridsman tillfälle att prata mat. Foto: Paulina Holmgren.

Vidbränt fläsk vände på steken

2019-09-23

Tidningen Vision nr 6 2019. En uppmärksammad artikel om bränt fläsk som av misstag ­serverades på ett äldreboende i Skellefteå fick fart på förändrings­arbetet. I dag konstaterar kostchef Jeanette Stridsman att man ­lyckades förvandla ett misslyckande till något positivt.

Allt började med en artikel i lokaltidningen Norran i december 2015. De gamla på Annagårdens äldreboende hade av misstag serverats vidbränt fläsk, och bilderna som bekräftade det hela såg inte så kul ut.

Det blev startpunkten på en hätsk debatt, och Expressen hakade på, liksom lokalteven. Det blev ett smärre mediedrev mot den oaptitliga kommunala äldrematen.

– Det var jättejobbigt, särskilt för kockarna som lagat maten. När det här slogs upp var det många som blev ledsna, berättar Jeanette Stridsman.

Det stod klart att maten och måltiderna måste bli bättre och som verksamhetschef bokade Jeanette Stridsman in möten med chefer och personal vid berörda kök. Hon beskriver kreativa träffar där man diskuterade vad som behövde göras för att något liknande inte ska hända igen.

Sedan dess har flera steg tagits. Till exempel provsmakar kockarna som en del av kvalitetssäkringen numera den kalla maten som ska ut till hemtjänsten, och för att inspirera kockar i andra kök läggs också bilder på maten upp på Instagram och Facebook. De kommunala köken har också infört måltidsambassadörer där kockar kopplas ihop med olika vård- och omsorgsboenden som tillsammans med personalen planerar olika matevenemang.

Måltidsavdelningen har numera regelbundna träffar med äldreomsorgens ledningsgrupp. Det samarbetet har betytt mycket, konstaterar Carina Berglund, en av två verksamhetschefer för vård och omsorgen i Skellefteå.

– Tidigare dök det jämnt upp en massa frågor och synpunkter kring maten. Nu reder vi ut allting på ett tidigt stadium så det hinner aldrig bli några stora problem, säger hon.

Jeanette Stridsman påpekar att vårdpersonalen har en nyckelroll:

– Oavsett hur maten är vid tillagningen så är det någon annan som ska servera den. Vi är beroende av att vårdpersonalen återkopplar till oss om maten inte smakar bra och att de lägger en fin slutfinish vid serveringen. Det finns många små och enkla knep för att piffa till det. Om de slår av teven, tänder ett ljus, sätter ett dillknippe på fiskgratängen och lägger upp det fint på tallriken så blir måltiden en trevligare upplevelse.

Har maten och måltiderna blivit bättre sedan den där artikeln i Norran?

– Absolut. Men det är många personer som hanterar vår mat och personalomsättningen är stor. Det här är ett arbete som måste pågå kontinuerligt, säger Jeanette Stridsman.

Hur kan ni förbättra själva maten?

– Framöver ska vi laga ännu mer mat från grunden och bli bättre på att lägga upp den snyggt. Om vi spritsar potatismoset så att det ser riktigt aptitligt ut i blecket, då kommer de som ska servera vilja att det ser fint ut på tallriken.

Artiklar

Till arkivet

Fakta

Problemet

En artikel i lokaltidningen om vidbränt fläsk som serverades på ett äldreboende i Skellefteå skapade en livlig debatt om äldrematen.

Så gjorde vi

En rad åtgärder vidtogs. Till exempel infördes måltidsambassadörer och man bestämde att kockarna som en del av kvalitetssäkringen ska provsmaka den kalla maten som ska ut till hemtjänsten.

Så blev det

Maten och hela måltidssituationen på vård- och omsorgsboendena har blivit bättre, men det finns fortfarande förbättringspotential, konstaterar kostchefen Jeanette Stridsman.

Poppis med pannbiff

Här är de mest uppskattade rätterna på vård- och omsorgsboendena i Skellefteå kommun:

  • Pannbiff med stekt lök, gräddsås, kokt potatis och kokta grönsaker.
  • Köttbullar med stuvade makaroner, brunsås och kokta grönsaker.
  • Ellinors köttfärslimpa med gräddsås, kokt potatis och kokta grönsaker.
  • Köttsoppa med klimp och efterrätt.
  • Viltskavsgryta med potatismos och kokta grönsaker.
  • Janssons frestelse med kokt ägg och kokta grönsaker.
  • Laxpudding med smör och kokta grönsaker.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb