×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Trägen vinner

2019-09-23

Tidningen Vision nr 6 2019. LedareVarken tummen upp eller tummen ner. Så kan man beskriva resultatet av årets lönerevision som är det sista året i det centrala avtalet som tecknades 2017.

Vilken kommun och/eller region ska ha skämskudden i år och vilka är vinnarna? Det avslöjar vi i vår under­sökning på sidorna 14–19.

Avtalsrörelsen som ska resultera i ett nytt centralt avtal 2020 har smugit igång men ännu finns inga officiella yrkanden att tycka till om. Men en sak är säker. Modellen med ett avtal utan angiven nivå, eller så kallat sifferlöst avtal, kommer att bestå. Trots kritik från många medlemmar och förtroendevalda, som fruktade noll i löneökningar, så har Vision och arbetsgivarna stått fast vid modellen med sifferlöst avtal. Och det visar sig nu att det verkar löna sig i längden.

Sedan 2015, det första sifferlösa året för Visions medlemmar i kommuner och regioner, har löneökningarna varit goda för de flesta yrkesgrupper. De senaste tre åren har lönerna ökat med nästan 10 procent i snitt. Det har visserligen tagit tid att få löneprocessen att sätta sig. Framför allt i regionerna har det varit segt. Där kommer också medicinska sekreterare och Visions andra grupper ganska långt ner på arbetsgivarnas prioriteringsstege. Men även här visar årets utfall ett genombrott.

Men svensk ekonomi sviktar nu och vad händer då? Det brukar bli kommunerna som får ta den största smällen vid lågkonjunkturer. Vi ser redan nu hur många glesbygdskommuner blöder ekonomiskt och där är inte heller löneökningarna något att skryta med. Hur ska ekvationen gå ihop. Behovet av fler händer i välfärden och fortsatt god löneutveckling samtidigt som pengarna tryter?

Regeringen har lovat att tillsätta en välfärdskommission för att stärka välfärden, som ska börja jobba under hösten. Hösten är här nu och det är hög tid att sätta igång.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb