×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Karin Hedström. Foto: Örebro universitet.

    Karin Hedström. Foto: Örebro universitet.

Låg kunskap om automatiserat beslutsfattande

2019-09-23

Tidningen Vision nr 6 2019. Hallå där, Karin Hedström, professor i informatik vid Örebro universitet, som undersökt människors syn på automatiserat beslutsfattande i offentlig sektor.

Vet folk vad automatiserat beslutsfattande är, alltså att beslut handläggs och fattas av en robot eller algoritm?

– Generellt sett nej. Bara 20 procent svarar att de vet. Väldigt många tror att det är människor som fattar besluten om tillfällig föräldrapenning trots att Försäkringskassan var tidigt ute med automatiserat beslutsfattande.

Varför är kunskapen så låg?

– Myndigheterna har inte varit tydliga med att det går till så här. De borde vara tydligare.

Vad tycker de som vet?

– De tror att besluten blir mer opartiska men inte nödvändigtvis mer ­tillförlitliga. De menar att en robot tar mindre hänsyn till individers livssituation.

Vad tycker du själv om att datorer fattar myndighetsbeslut?

– Det går fort och frigör tid till annat för både handläggare och medborgare, så länge det fungerar. Men om det börjar krångla för att ens ärende inte passar in i de förprogrammerade alternativen – och man varken får insyn eller prata med någon – kan det påverka förtroendet för den offentliga sektorn.

Ska ni gå vidare?

– Ja, vi ska göra om enkäten när det har gått ett år och ställa samma frågor. Det har varit en del debatt på sista tiden så nu kanske kunskapsläget är bättre.

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb