×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Karin Johansson, Majvor Wihlner och Carina Nilsson på omsorgsenheten i Örnsköldsvik jobbar 45 minuter mindre varje dag och gillar det. Foto: Jonas Forsberg.

    Karin Johansson, Majvor Wihlner och Carina Nilsson på omsorgsenheten i Örnsköldsvik jobbar 45 minuter mindre varje dag och gillar det. Foto: Jonas Forsberg.

Kort dag ger bättre hälsa

2019-09-23

Tidningen Vision nr 6 2019. Kortare arbetstid inom socialtjänsten ger goda resultat: rekryteringskarusellen har slutat snurra och folk mår ­bättre. Nu finns tankar på att fler yrken borde omfattas.

En lång rad kommuner har på senare år infört kortare arbetstid för anställda inom socialtjänsten som arbetar med myndighetsutövning. Några exempel är: Sundsvall, Ljusdal, Timrå, Jönköping och nu senast Örnsköldsvik.

Tanken är att locka till sig personal och få fler att stanna. På så vis hoppas arbetsgivarna attrahera fler kvalificerade sökande till tjänster som varit svåra att tillsätta. Tanken är också att fler ska vilja jobba kvar på samma ställe så att man slipper rekrytera och lära upp ny personal hela tiden.

I Örnsköldsvik ska de anställda under en prövotid på två år införa 45 minuters kortare arbetstid per dag och har nu varit i gång sedan januari i år.

En av dem som prövat är Carina Nilsson, LSS-handläggare på omsorgsenheten.

– Jag är jätteglad. Jag har tidigare gått in i väggen och det här har gjort att jag kan gå upp på heltid. Jag hoppas att vi får behålla det även efter att försökstiden går ut, säger hon.

Den extra fritiden som hon får använder hon till att promenera, vilket gör att hon sover mycket bättre.

– Jag blir mer produktiv på jobbet och mindre stressad generellt, konstaterar hon.

På omsorgsenheten har personalen sett över rutiner och arbetssätt för att bli mer effektiva. Till exempel vilka möten de är med på, berättar Carina Nilsson, som inte tycker att jobbet blivit stressigare.

– Nej, det har det inte. Men det krävs att man kan resonera i arbetsgruppen kring hur man jobbar för att det ska fungera.

Modellerna för arbetstidsförkortning ser i huvudsak likadana ut runt om i landet: de anställda får möjlighet att krympa sin arbetstid med mellan 45 minuter och två timmar varje dag med bibehållen lön. Mängden arbete som ska bli gjort och öppettider inom verksamheterna förändras inte. Ingen extra personal anställs.

Tiden ska tas ut under en och samma vecka, antingen lite varje dag eller genom att man jobbar kortare tid under en eller ett par dagar. Varje enhet får grubbla över hur de ska få lika mycket gjort på färre antal timmar och får sedan komma överens om hur de löser det.

Även på socialtjänsten i Jönköping, där man haft sju timmars arbetsdag i två år och där det är en permanent del av verksamheten, har man goda erfarenheter. Uppföljningar visar att sjukfrånvaron bland de anställda på socialtjänsten sjunkit från 5,8 till 4,3 procent.

– Även rekryteringsbehovet har blivit mindre. Tidigare hade vi en stående platsannons där vi sökte socionomer. Men den stora vinsten är att folk stannar kvar och vi slipper rekrytera nya hela tiden. Något som i sig är stressande, säger Maria Carlsson, ordförande i Jönköpings kommunavdelning.

Eftersom sjutimmarsdagen fallit så väl ut kan man börja fundera över om inte fler än myndighetsutövande personal inom socialtjänsten borde omfattas, tycker Maria Carlsson.

– Vi har även andra grupper som är svåra rekrytera, till exempel enhetschefer inom socialtjänsten. Kanske kan det bli aktuellt att i nästa steg även ta med dem.

Sara Roxell, socialpolitisk strateg på Vision, välkomnar arbetstidsförkortningen. Samtidigt poängterar hon att det är betydelsefullt att samtidigt vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

– Det är jättebra, men det är viktigt att vara uppmärksam på att det inte blir den enda insats som görs eller att möjligheter till kompetensutveckling försvinner när man jobbar en timme mindre.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb