×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos.

    Foto: Mostphotos.

Jorden runt på 80 matlådor

2019-09-23

Tidningen Vision nr 6 2019. Jobblunch kan vara en macka man snabbt tuggar i sig i jobbköket eller en trerätters måltid serverad med vin på restaurang. ­Eller hemlagat som levereras till jobbet. Följ med på Tidningen Visions jordenruntresa i lunchköken!

Danmark och Norge
I våra nordiska grannländer äter man ofta en medhavd smörgås till lunch. I Danmark är det vanligt med rågbrödsmackor. Lunchen är något man ser till att få snabbt överstökat och det förekommer att lunchen räknas som arbetstid varför man inte kan lämna arbetsplatsen.

Japan
I Japan är sushi inte en vanlig lunchrätt. Ofta äter man någon varm risrätt, som exempelvis japansk curry, det vill säga en kryddstark sås med kyckling eller fläskkött. Det är vanligt att man har med en matlåda till jobbet med hemlagad mat. Den äter man antingen i en lunchmatsal eller vid sitt skrivbord.

Spanien och ­Frankrike
I sydeuropeiska länder tar man lunchen och ätandet på stort allvar och ägnar vanligen ett par timmar åt den. Ofta äter man en trerätters lunch bestående av sallad eller soppa till förrätt, någon kött- eller fiskrätt till huvudrätt och sedan en dessert på det. Det förekommer även att man dricker vin till lunchen.

Sydafrika
I Sydafrika är det vanligt att man tar med en matlåda med varm mat som man äter mitt på dagen. Men man lämnar inte arbetsplatsen, utan äter i en matsal eller i kontorsköket. En vanlig lunchrätt är majsmjölsgröt, kyckling eller rött kött och sallad.

Argentina
I Argentina äter man lunch i 30 till 60 minuter. Lunchen är vanligtvis sallad, smörgåsar eller soppa. Här köper man även mat och betalar utifrån vad den väger, så kallad ”Comida por peso”.

Tyskland
I Tyskland äter man ofta ett mål varm mat till lunch och tar ledigt omkring en timme mitt på dagen. Här ser lunchvanorna alltså ungefär likadana ut som i Sverige.

Brasilien
Här har de anställda laglig rätt till lunchrast i 30 minuter, men många lunchar i en timme. Man äter ofta varm mat tillsammans med sina kolleger. En vanlig rätt är ris, bönor och någon form av nötkött.

Malin Mendel, författare till två kokböcker med indisk mat och SVT:s Indien-­korrespondent.

Vad äter man vanligen till lunch i Indien?

– Ofta så kallad thali, som är motsvarande ”dagens rätt”. Thali serveras på en bricka eller en större tallrik och består av flera mindre skålar med olika grytor. Ofta en krämigare med ost, kött eller fisk, en torrare variant med stekta grönsaker, och såklart linsgryta. Dessutom bröd, youghurt, chutney och dessert, exempelvis en mangoglass.

Går man ofta ut på restaurang?

– På senare år har restaurangnäringen boomat och många serveringar är fullsmockade vid lunchtid. Men där jag bor i Bombay finns också så kallade dabbawalas, cykelbud som kör ut den färska, hemlagade lunchen till kontoren. Hemmalagad mat anses vara nyttigt i Indien och är oftast väldigt god. Även om man inte har så mycket pengar, prioriteras maten och lunchen består av flera rätter, och är både färggrann och smakrik.

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb