×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Linnea Nilsdotter hoppas att certifieringen ska bli första steget mot en skyddad yrkestitel för tandsköterskor. Foto: Alexander Von Sydow.

    Linnea Nilsdotter hoppas att certifieringen ska bli första steget mot en skyddad yrkestitel för tandsköterskor. Foto: Alexander Von Sydow.

Certifiering ska stärka tandsköterskors ställning

2019-09-23

Tidningen Vision nr 3 2019. Svenska tandsköterskeförbundet hoppas att en certifiering för tandsköterskor ska öka yrkets status. Därför har de beslutat att införa en sådan och nu har ansökningarna om att bli certifierad börjat strömma in.

– Det kommer in nya varje dag. Det känns jättebra, säger Marie Udén ordförande i Svenska tandsköterskeförbundet.

I ett första steg ska alla som har en tandsköterskeexamen från en utbildning som Myndigheten för yrkeshögskolan godkänt och är medlemmar i Svenska tandsköterskeförbundet kunna bli certifierade. Som ett bevis får man ett intyg och rätten att bära förbundets brosch på arbetskläderna.

I förlängningen hoppas Marie Udén att certifieringen ska bana väg för en skyddad yrkestitel, det vill säga att tandsköterska ska bli ett legitimationsyrke.

– Vi hoppas att man ska få upp ögonen för hur mycket en tandsköterska behöver kunna. För att utföra dessa uppgifter på ett professionellt sätt behöver man en adekvat utbildning.

Linnea Nilsdotter är fackligt ombud på folktandvården i Kumla i Region Örebro län. I regionen finns många tandvårdsbiträden, det vill säga personal utan utbildning, som anställts främst för att sköta rengöring av instrument. Hon tycker att en certifiering skulle vara bra för att skilja yrkesgrupperna tandsköterska och tandvårdsbiträde åt.

– Vi är kolleger allihop, men det är viktigt och bra med tydliga yrkesroller. Om en certifiering också kan leda till att vi får en skyddad yrkestitel vore det superbra. Det skulle göra det tydligt att vi tandsköterskor bär ett stort ansvar och är aktiva behandlare.

Vision avvaktar med att uttala sig om certifieringen men välkomnar fortsatt dialog med Svenska tandsköterskeförbundet.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Legitimations­yrken i Sverige

Apotekare, arbetsterapeut, audionom, barnmorska, biomedicinsk analytiker, dietist, fysioterapeut, hälso- och sjukvårdskurator, kiropraktor, logoped, läkare, naprapat, optiker, ortoped­ingenjör, psykolog, psykoterapeut, receptarie, röntgensjuksköterska, sjukhusfysiker, sjuksköterska, tandhygienist och tandläkare.

Källa: Patientsäkerhetslagen

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb