×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Foto: Jann Lipka.

  Foto: Jann Lipka.

 • Mikael Johansson och Matilda Lundgren är nöjda med lönesatsningen på bistånds­enheten i Vara kommun. Foto: Marlin Johansson.

  Mikael Johansson och Matilda Lundgren är nöjda med lönesatsningen på bistånds­enheten i Vara kommun. Foto: Marlin Johansson.

Blev du bjuden på lönekalaset?

2019-09-23

Tidningen Vision nr 6 2019. Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.

Ganska nöjd. Så svarar Helene Mertner, Visions avdelningsordförande i Nybro kommun, på frågan vad hon tycker om årets löneöversyn.

– Det är klart att man alltid vill ha mer, men våra medlemmar fick 3,5 procent i år. Jämför man med andra ligger vi ganska bra till.

Jo, så är det. För majoriteten av Visions avdelningar i landets kommuner hamnar årets löneökningar mellan 2,4 och 3,0 procent.

Några sticker ut uppåt som Luleå (3,8 procent), Vetlanda (3,6), Malå (3,5) och Nybro (3,5). Danderyd sticker ut nedåt med 1,5 procent. I Landskrona, Hudiksvall, Färgelanda och Norrtälje fick Visions medlemmar i snitt 2,0 procent.

På många håll i landet är det riktade satsningar, främst på socialsekreterare och enhetschefer i äldreomsorgen, som drar upp lönerna. I Nybro fick dessa grupper lite drygt 5 procent, vilket glädjer socialsekreteraren Josephine Johansson:

– Det är klart att det känns jättebra att vi fick upp snittet för hela gruppen. Lönesatsningen är en viktig signal, konstaterar hon, både till nuvarande och framtida medarbetare.

– Folk här på socialkontoret känner sig uppskattade av ledningen och för Nybro kommun är det positivt att man får ett gott rykte när man ska nyanställa, säger Josephine Johansson.

Ingenjörer, tekniker och administratörer är andra grupper som har prioriterats. I Vara satsade arbetsgivaren, precis som i flera andra kommuner, extra på personalen på biståndsenheten.

– Alla har fått över 1 000, några över 2 000 kronor. Jag har varit föräldraledig under året och ligger inte i topp, men jag är nöjd för egen del också, säger biståndsbedömaren Matilda Lundgren.

Löneökningen för de elva biståndsbedömarna i Vara ligger mellan 3,2 och 7,3 procent. Det är en klok satsning, tycker Matilda Lundgren.

– Att vara biståndsbedömare är ett krävande jobb, då måste lönen upp om folk ska stanna kvar. Dessutom är det ett bra sätt att locka nya medarbetare till biståndsenheten.

Årets lönerevision är den sista i det treåriga sifferlösa löneavtal som Vision tecknade 2017 för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Enligt förbundets preliminära bedömningar har medlemmarna fått löneökningar på uppåt 10 procent under dessa tre år. Det kan jämföras med det så kallade industrimärket som ligger på drygt 6 procent för samma period.

– Vi ligger 3,5–4 procent över normen, sedan finns det avvikelser både uppåt och nedåt i olika kommuner och regioner. Det måste betraktas som ett bra resultat med förstärkning av köpkraften på cirka en procent per år. Bortsett från 2011 har Visions medlemmar fått reallöneökningar varje år sedan 1997, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

Han slår fast att farhågorna med sifferlösa avtal, som gällt för anställda i kommuner och regioner sedan 2015, inte har besannats:

– Det fanns en oro för att löneökningarna skulle bli låga när avtalet inte längre hade några angivna nivåer. Men det har snarare blivit tvärt om. Det visar att sifferlösa avtal fungerar och att arbetsgivarna har haft behov av att höja lönerna, säger Kjell Svahn.

I småländska Nybro har medlemmarna fått löneökningar på nästan 12 procent sedan 2017.

– Vi har fått ett bra utfall flera år i rad nu. Jag tror att vår arbetsgivare vill höja lönerna så att inte medarbetarna flyr till andra kommuner, säger Helena Mertner i Nybro, som konstaterar att löneprocessen fungerar allt bättre för varje år.

– Numera får alla nya chefer gå en särskilt utbildning och lära sig hur man sätter lön. Vad jag vet har alla anställda medarbetarsamtal och lönesamtal med sin chef.

Den bilden delar hon med en majoritet av Visions företrädare runt om i landet. För fyra år sedan ansåg endast 25 procent att löneprocessen – dialogen mellan medarbetare och chef om mål, utveckling, resultat och lön – fungerade mycket eller ganska bra. Nu är siffran stigit till 61 procent.

Borlänge är en av alla de kommuner där löneprocessen har förbättrats.

– Flera chefer än tidigare har haft lönesamtal med sina medarbetare. De har också börjat använda sig av lönekriterierna på ett helt annat sätt än tidigare. Men det finns saker kvar att utveckla. Vi har till exempel föreslagit att alla medarbetare, inte bara cheferna, ska utbildas i hur löneprocessen ser ut i vår kommun. Om medarbetare och chef har samma kunskap ökar förståelsen, säger Jessica Eberger, Visions ordförande i Borlänge.

6 procent av dem som svarat på Tidningen Visions löneundersökning tycker att löneprocessen fungerar dåligt eller mycket dåligt. Linköping, Örebro, Malå och Ulricehamn är några av kommunerna där den lokala Visionordföranden anser att det går trögt.

– Hos oss upplever medlemmarna att de inte har något inflytande överhuvudtaget. Löneökningen är redan bestämd när de kommer in i rummet. Cheferna kunde lika gärna skicka ett mejl med den nya lönen, säger Christian Jonsson, Visions ordförande i Ulricehamn. 

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta

­Löneordlista

Industrimärke. Nivån på löneökningarna som är tänkt att fungera som norm för alla avtalsförhandlingar på arbetsmarknaden. Under 2017, 2018 och 2019 var industrins riktmärke sammanlagt 6,5 procent.

Sifferlöst avtal. Ett löneavtal utan angivna nivåer för löneökningarna. I stället för att en procentsiffra slås fast centralt av arbetsgivare och fack, bestäms nivån på arbetsplatserna.

Reallöneökning. Den del av löneökningen som blir kvar när man dragit bort prisökningar på varor och tjänster. Det vill säga löneökning minus inflation.

Så här blev nya lönerna

 • I de flesta avdelningar och klubbar har Visions medlemmar fått löneökningar som ligger i spannet 2,4–3,0 procent.
 • 3,8 procent. Störst genomsnittliga löneökningen i undersökningen hade medlemmarna i Luleå kommun.
 • 1,5 procent. Lägst genomsnittliga löne­ökningar hade medlemmarna i Danderyd.

Så tycker Visions ordföranden om årets löneökningar

 • 52 procent: Varken bra eller dåligt
 • 26 procent: Bra
 • 19 procent: Dåligt
 • 2 procent: Mycket bra
 • 1 procent: Mycket dåligt

Löneprocessen allt bättre

2015 var första året med sifferlöst avtal för Visions medlemmar i kommuner och regioner. Då ansåg 25 procent av Visions ordföranden att löneprocessen fungerade mycket eller ganska bra. Fyra år senare är siffran 61 procent.

 • 2015: 25 procent
 • 2017: 38 procent
 • 2019: 61 procent

Så gick undersökningen till: Vi skickade en enkätundersökning om årets lönerevision till 248 ordföranden i Visions avdelningar och klubbar. 52 procent svarade. 95 procent av dem som svarade var klara med årets lönerevision när Tidningen Vision nr 6 trycktes.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb