×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Varma händer går ej att ersätta

2019-05-31

Det går fort nu. AI- revolutionen är här. Chatbotar tar över fler och fler arbetsuppgifter med hjälp av Arti­ficiell intelligens. De flesta av oss välkomnar utvecklingen, i alla fall om det innebär att vi kan överlåta tråkiga och monotona arbetsuppgifter till en robot. Äntligen får vi tid över till annat.

Hur det blir är upp till oss. Det är vi som bestämmer över robotarna och inte tvärtom. Det är viktigt att komma ihåg att de inte är någon form av rymdvarelser som kommit för att ta över vår civilisation. Det är vi som väljer hur intelligent en robot ska vara och vilka uppgifter den ska kunna utföra. På gott och på ont. Det har nämligen visat sig att de flesta som jobbar med att programmera våra nya robotarbetskamrater är vita män. Vilket gör att det är vita mäns syn på världen förs över till robotarna. Inte alltid helt lyckat.

Men det finns egenskaper som inte går att automatisera. En gammal pappa ligger på sjukhus. Han har ramlat och slagit sig och han är orolig. Då finns där varma händer som lugnar, tröstar och håller om. Då finns där en människa som ringer till oss oroliga anhöriga och säger att vi ska komma för att han behöver oss. Varma händer, empati, moral och kreativitet är egenskaper som inte går att ersätta med en robot.

Det här numret, som är det sista före sommaruppehållet, handlar till stor del om framtidens arbetsliv och vad det innebär för er som jobbar i välfärden. Vi har besökt Nacka kommun där robotar införts i socialtjänsten. Kim Matulin är socialsekreterare där och lovordar sin robotkollega Yasemin. Vi har också provchattat med roboten Sally i Helsingborg.

Välkommen till framtiden på sidorna 12–21.

Ha en skön sommar så ses vi i mitten på augusti!

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb