×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Samsas under samma tak

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Det började i Tokyo på 1970-talet men nu har trenden kommit hit. Att lägga äldreboende och förskola i samma hus blir allt vanligare i Sverige. Gamla och barn får mötas och kommuner kan utnyttja lokaler mer effektivt.

En snabb googling visar att kombinerade äldreboenden och förskolor är på gång på många håll – i Avesta, Knivsta, Norrtälje och Huddinge. I Umeå öppnade Nordstjärnan 2017. Efter sommaren flyttar barn och åldringar in på Lundagård.

En viktig anledning till att Umeå byggt två kombinerade äldreboenden och förskolor är att stan växer så det knakar. På centralt belägen mark finns det många intressenter och behovet av äldreboenden och förskolor är stort. På Lundagård bor 60 äldre personer och förskolan har fyra avdelningar.

– De har egna vardagsytor men möter varandra på en gemensam yta innanför huvudentrén som vi kallar torget. Men de har också gemensamma aktiviteter som Luciatåg, säger planeringssekreteraren Åsa Jernbom.

En gemensam aktivitet är växthuset där barnen sår och de äldre vattnar under sommarlovet. När det är skördetid lagar man soppa tillsammans. Verksamheterna ligger separerade, om äldre inte vill träffa några barn behöver de inte.

– Vi måste alla lära oss att vara goda grannar. Det är lite ge och ta men det är härligt att äldre och barn får mötas, säger Åsa Jernbom.

I glesbygdsorten Pello i Övertorneå kommun är situationen en helt annan. Sammanslagningen gör det möjligt att rädda både förskolan och äldreboendet när antalet invånare krymper.

14 personer bor på äldreboendet Älvstranden som delar lokaler med förskolan sedan i höstas. Enhetschefen Kimmo Kukkola på äldreboendet ser än så länge bara fördelar.

– Barnen är verkligen uppskattade både av personalen och de äldre. De kommer och hälsar på och sjunger när någon fyller år och gör andra saker tillsammans med de äldre. Nog ser man att det sprider sig ett leende på läpparna på de boende när barnen kommer hit, säger Kimmo Kukkola.

I byggnaden har de också en gemensam inglasad veranda med utsikt över Torne älv.

Förskolechefen Birgitta Nilsson säger att samarbetet suddar ut generationsgränserna och skapar en större gemenskap i bygden.

Arkitekturkonsulenten Lars Jonsson på Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad arbetar med stadsutvecklingsfrågor där äldre och yngre kan samarbeta kring hur staden kan utvecklas på längre sikt. Han ser både för- och nackdelar med kombinerade förskolor och äldreboenden.

– Det finns en schablonbild att möten mellan barn och äldre alltid blir så bra, men så lätt är det inte. Barn har sina behov av att leka och vara högljudda medan många seniorer kanske vill ha lugn och ro. För att det ska bli en bra miljö och möten som är intressanta för oss alla krävs både kunskap och förförståelse hos personalen, säger han.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb