×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • På onsdagar ska alla elever på SSHL bära skoluniformen. Mörkblå kavaj, vit skjorta med slips och gråa byxor eller kjol.
Foto: Lasse Nilsson

  På onsdagar ska alla elever på SSHL bära skoluniformen. Mörkblå kavaj, vit skjorta med slips och gråa byxor eller kjol. Foto: Lasse Nilsson

 • I dag har SSHL 700 elever varav 200 bor på de sju elevhemmen, tre separata för pojkar och flickor och ett gemensamt för grundskoleeleverna. Foto: Lasse Nilsson

  I dag har SSHL 700 elever varav 200 bor på de sju elevhemmen, tre separata för pojkar och flickor och ett gemensamt för grundskoleeleverna. Foto: Lasse Nilsson

 • Janette Johansen delar ­arbetsrum med en kollega på expeditionen som ­tidigare var trädgårds­mästarens tjänstebostad. Foto: Lasse Nilsson

  Janette Johansen delar ­arbetsrum med en kollega på expeditionen som ­tidigare var trädgårds­mästarens tjänstebostad. Foto: Lasse Nilsson

Ger trygghet långt hemifrån

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Hur klarar man som 14-åring att ensam flytta från ­familjen till andra sidan jordklotet och bo på internat­skola? Skolsekreteraren Janette Johansen hjälper ungdomar att förbereda sig för den stora omställningen.

Utsikten från den pampiga Midgårds­trappan, där studenterna snart ska springa ut mellan de höga kolonnerna, är vacker en solig onsdag i slutet av april. Där nedanför berget breder Mälaren ut sig bakom den snart 80 år gamla aulan, idrottshallen och tennisbanorna. Högst upp i skolans egen slalombacke på bergets baksida står den gula pistmaskinen övergiven vid skidliften.

Sigtunaskolan Humanistiska läroverket (SSHL) är en av Sveriges mest anrika skolor vid sidan av konkurrenten Lundsberg i Värmland. Många av internateleverna är svenska ungdomar där familjen bor utomlands. När det är dags för gymnasiet vill de studera i Sigtuna för att känna på hur det är att leva och bo i Sverige. Men skolan har också elever från 45 andra länder.

– Vi har en jätteduktig tjej som bott i Egypten och på en massa andra platser i världen. Hon har sedan barnsben drömt om att studera och bo på internatet här i Sigtuna. Hon kunde till och med namnen utantill på all personal på elevhemmen redan när hon kom hit, berättar Janette Johansen.

Skolans förebilder är tydliga och lyfts ofta fram. Här har många kända makthavare gått genom åren: Marcus Wallenberg, Annika Falkengren och Olof Palme. Och Carl XVI Gustaf.

Målet är att eleverna ska förberedas för högre studier i Sverige och utomlands. Många fortsätter att studera på brittiska och amerikanska universitet.

Nedanför berget, vid skolans infart ligger Alhem, en röd trästuga med vita knutar. Här finns skolans expedition där Janette Johansen arbetar. Det handlar om sedvanlig skoladministration, sköta telefonväxel och reception, ordna vikarier och serva elever samt föräldrar och personal med praktiska saker.

– När internateleverna beställer saker kommer de till oss och hämtar paketen. Ofta kommer föräldrar förbi och lämnar in datorer, böcker och annat som eleverna har glömt. Man kan nog säga att vi har en hög servicenivå här på skolan.

Eftersom Alhem ligger precis vid skolans entré är det många elever som gärna tittar in och pratar en stund, både i med- och motgångar.

– Ibland kommer någon som är ledsen in och vill prata. Man kanske känner sig orättvist behandlad, har mensvärk eller mår dåligt. Vi får vara någon sorts psykologer. Men vi har ju en väldigt bra elevhälsa om det behövs också, dit vi först och främst hänvisar eleverna.

Janette Johansen har de mer utåtriktade arbetsuppgifterna av de två administratörerna. En är att ordna så att blivande internatelever får komma och provbo på skolan. Fyra gånger om året tar SSHL emot cirka 20 elever åt gången som får bo och delta i undervisningen under två dagar. Som avslutning får familjen ett utvärderingssamtal med skolledningen.

– Det flyger in elever från hela världen som Hong Kong, Singapore, USA och Thailand. Jag har kontakt med familjerna, fixar vilka elevhem de ska bo på och gör i ordning påsar med block, pennor och passerkort när de kommer hit. Det är en jättekul arbetsuppgift, jag blir skolans ansikte för dem. Det var faktiskt en familj som sade att de valde skolan för att jag var så serviceinriktad. Då måste jag ju göra något rätt i alla fall, säger Janette Johansen.

Händer det att elever slutar för att de inte trivs på internatet?

– Ja, men det är väldigt ovanligt. Oftast beror det på att det har varit föräldrarnas val mer än barnens att gå här. Det brukar inte blir bra i slutändan.

När föräldrarna till internateleverna skriver på studieavtalet med skolan innebär det att personal på elevhemmen tar över en del av ansvaret för ungdomarna. De får rätt att följa med till läkare, tandläkare och myndigheter samt ta del av elevernas journaler och en hälsodeklaration som måste lämnas till skolan. En av Janette Johansens arbetsuppgifter är också att hjälpa till med ansökningar om uppehållstillstånd hos Migrationsverket för de utländska studenterna.

2013 blev internatskolorna hårt ifrågasatta efter ett uppmärksammat fall av pennalism på Lundsberg där två äldre elever brände en 14-årig pojke med ett strykjärn. Fallet bidrog till att de så kallade riksinternaten Lundsberg, SSHL och Grennaskolan blev av med vissa statsbidrag och rätten att ta ut avgifter för undervisningen.

En av anledningen till att SSHL en gång grundades var för att ordna en bra skolgång för utlandssvenska ungdomar. Men andelen internatelever minskar stadigt. Nu i juni lägger Grennaskolan, ett av de tre tidigare riksinternaten, ned verksamheten efter år av vikande elevunderlag. Även SSHL brottas med minskande antal internatelever.

– Skolan drivs av en stiftelse som har till ändamål att driva en skola. Detta innebär att den dag vi inte kan säkra antalet internatelever måste skolan läggas ned, säger administrativa chefen Marlene Brink-­Sinervo.

Men SSHL är en attraktiv skola och det krävs höga betyg för att komma in på gymnasielinjerna. Till högstadiet måste man ha stått i kö mellan sex och tio år för att få en plats som dagelev. Just nu står 300 barn i kö för varje läsår.

– Ska man vara säker på att få en plats som dagelev får man ställa barnen i kö när de är så gott som nyfödda, säger Janette Johansen.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

SSHL

 • Från årskurs 7 kan eleverna välja två vägar. Svenskt högstadium på svenska eller IB med internationell läroplan på engelska.
 • På gymnasiet finns ekonomi-, samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammet på svenska samt ekonomi- och IB-diplomaprogrammet
  på engelska.
 • För svenska internatelever kostar det omkring 300 000 kronor om året att bo på internatet. För elever som är utländska medborgare är årsavgiften närmare 400 000 kronor.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb