×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Avtal ska värna trygghet

2019-06-03

Tidningen Vision nr 4 2019. Anställningsskyddet ska förändras. Det är ingången i den utredning om arbetsrätten som regeringen tillsatt efter över-enskommelsen med Liberalerna och Centern. Uppdraget är bland annat att ta fram förslag på ändringar i LAS som ska ge arbetsgivarna friare händer att välja vilka man ska säga upp vid arbetsbrist.

Men facken och arbetsgivarna har också fått möjlighet att själva komma överens för att undvika lagstiftning. På den privata sidan står man långt ifrån varandra. Där har arbetsgivarna gått ut med krav om fri uppsägningsrätt. Otänkbart för facken.

I den offentliga sektorn är tongångarna annorlunda.

– Det kommer att behöva anställas mycket människor i kommuner och regioner. Det är kompetensförsörjningen som är den stora frågan, inte turordningsreglerna, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.

Facken i kommunerna och regionerna har nu inlett förhandlingar med arbetsgivarna. Utgångspunkten är att all personal kommer att behövas men att det krävs nya kompetenser hos anställda framöver, inte minst på grund av automatiseringen. Och för att klara personalbehovet ska man se till att i ett tidigt skede kompetensutveckla anställda så att de kan klara nya arbetssätt. Målet är att ett avtal om hur det ska gå till är klart i september, i god tid innan regeringens utredning är klar.

– Vi kan inte bara luta oss tillbaka och vänta in utredningen eller vad man kommer fram till i den privata sektorn. Vi vill ha en lösning som passar kommuner och regioner, säger Eva-Lotta Nilsson.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Vad är turordningsregler?

Om arbetsgivare ska säga upp anställda på grund av arbetsbrist måste det ske enligt en turordning. Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde till att be- hålla jobbet framför en med kortare tid. De med högst tio anställda kan undanta två personer.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb