×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Tidningen Visions reporter Mårten Kierkegaard blir intervjuad av roboten Tengai. Foto: Lasse Nilsson

    Tidningen Visions reporter Mårten Kierkegaard blir intervjuad av roboten Tengai. Foto: Lasse Nilsson

Rekryterar utan magkänsla

2019-01-21

Tidningen Vision nr 1 2019. Med robotar ska rekryteringar bli mer fördomsfria. ­Tidningen Visions reporter var en av de första som lät sig intervjuas av Tengai, värdens första ­rekryteringsrobot med mänskligt utseende.

Jag är nummer 5. Femte testpersonen som slår sig ned framför Tengai. AI-roboten vänder ansiktet mot mig, blinkar och hälsar välkommen med en sval kvinnoröst:

– Jag har inte jobbat med rekrytering så länge så jag tycker att mötet med dig ska bli oerhört lärorikt.

Intervjun börjar. Tengai ställer frågor om mina förmågor att klara stressiga situationer, arbetsbelastning och samarbeten, väntar in mina svar och ber mig ibland konkretisera.

– Återkoppling är jätteviktigt. Den kan ge väldigt mycket feedback, olika typer av leenden, nickar, uppmuntran att fortsätta prata, säger Gabriel Skantze på Furhat Robotics som skapat roboten och ska utveckla Tengai tillsammans med rekryteringsföretaget TNG.

Syftet är att göra rekryteringar ännu mer fördomsfria. Ålder, kön, ursprung och utseende har ingen betydelse för en robot.

– Vi har inom oss att ta intryck av hur folk pratar och hur de ser ut. Tengai ska bara ta hänsyn till vad folk säger och kan aldrig bli känslomässigt engagerad, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG.

Intervjun med mig och andra testpersoner är en del i Tengais träning. Svaren spelas in, analyseras och ska sedan ligga till grund för maskininlärning, alltså att Tengai lärs upp hur den ska agera. Målsättningen är att även urvalsprocessen, bedömningen av de som intervjuas, ska automatiseras.

En annan teknisk innovation för inkluderande rekrytering är Playitfair, ett spel för dator och mobil som utvecklats av Britta Nordin Forsberg, forskare på KTH. I spelet befinner sig den arbetssökande i en virtuell modell av arbetsplatsen och ställs inför olika situationer. 

– En viktig del är att levandegöra arbetsmiljön, att sätta kandidaten i rätt sammanhang, säger hon.

För yrken där man har mycket kontakt med andra medborgare kan det handla om bemötande och hur man interagerar med andra på arbetsplatsen, för chefsjobb hur man hanterar utvecklingssamtal, att sitta i en ledningsgrupp, eller uppmärksammar jämställdhet.

– Kandidaten får möjlighet att visa sina förmågor, och arbetsgivaren kan få en djupare bedömning av fler kandidater när man har många sökande, säger Britta Nordin Forsberg.

Det går att ta sig genom olika nivåer i spelet, levels, där utmaningarna blir svårare ju högre man når. Bedömningen av hur väl spelaren lyckas, vad som ger poäng, är baserat på forskning i organisationsutveckling, betonar Britta Nordin Forsberg.

– Playitfair står för sunda arbetsplatser, att det är rent spel.

Hittills har prototyper av spelet testats. Senare i år ska det lanseras.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Så tyckte vår reporter om robotmötet

Mänsklig?
Ansiktsuttrycken och tajmingen i dialogen imponerar. Men än så länge saknas ögonkontakt. Och, utan att tänka på det, faller jag själv in i robotiserat pratande, artikulerar extra tydligt och formulerar meningarna så noggrant som möjligt.    

Fördomsfri?
Ja, på så sätt att den inte påverkas av mitt utseende. I nästa steg handlar det om att roboten självständigt ska bedöma och värdera svaren i intervjuerna. Den forskning man nu bedriver ska ligga till grund för att den ska programmeras att bli fördomsfri.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum