×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Lennart Lantto, 65 år, jobbar ­numera 50 procent och får omkring 60 procent av sin tidigare lön. Den lediga tid han får använder han bland annat till att åka skidor 
under dagtid. Foto: Lars Thulin

    Lennart Lantto, 65 år, jobbar ­numera 50 procent och får omkring 60 procent av sin tidigare lön. Den lediga tid han får använder han bland annat till att åka skidor under dagtid. Foto: Lars Thulin

Mer tid för motion och barnbarn

2019-01-21

Tidningen Vision nr 1 2019. I Kiruna kommun kan anställda över 61 år jobba 50 procent, få nästan 60 procent av lönen och drygt 60 procents pensionsinsättning. Före detta kultursekreteraren Lennart Lantto är en av dem som nappat på erbjudandet och nu kan njuta av mer fritid.

Lennart Lantto, 65 år, har jobbat i 41 år i Kiruna kommun. Bland annat som kultursekreterare, kulturchef och nu som resurs inom stadsomvandlingen med fokus på kultur- och konstfrågor. Det är bland annat hans jobb att vara med i arbetet med flyttning av konstverk och inköp av nya konstverk. Under de kommande åtta åren ska kommunen i och med stadsflytten lägga runt 30 miljoner på konst eftersom de tillämpar den så kallade 1-procentsregeln, det vill säga vid ny- om och tillbyggnader satsar kommunen en procent av byggkostnaderna på konst.

– Kiruna kommun är världens roligaste arbetsplats att jobba på. Det är mycket på gång och
det finns hur mycket som helst att göra. Om jag inte trivts så förbaskat bra hade jag slutat, säger han.

Lennart Lantto har sedan årsskiftet börjat jobba enligt en variant av den etablerade 80-90-100-modellen (jobba 80 procent, få 90 procents lön och 100 procent i pensionsinsättning), men där han jobbar halvtid, får nästan 60 procent av lönen och drygt 60 procents insättning till pensionen. I Kiruna finns även möjlighet att jobba 60-70-80 och 70-80-90 och 80-90-100. Möjligheten finns för anställda från 61 års ålder och gäller den som jobbat i minst tio år. Tanken är bland annat att behålla äldre arbetskraft, särskilt inom bristyrken, och att överföra kompetens mellan generationerna. Personalkontoret och respektive chef beslutar om de vill bevilja, men det formella beslutet fattas sedan av kommunstyrelsens arbetsutskott. Möjligheten har nu funnits sedan 2015 och hittills har 22 personer beviljats förmånen. De flesta som ansökt har fått sin begäran beviljad.

Lennart Lantto tycker att det är en ynnest att kunna fortsätta jobba samtidigt som han får mer tid till de sex barnen, de fem barnbarnen och sina fritidsintressen.

– Jag och min fru, som nyligen blivit pensionär, har helt andra möjligheter att göra saker som vi har längtat efter nu. Till exempel resa till solen under vintern, jag har just kommit hem från en tvåveckors resa till Kanarieöarna, och att motionera. Det är extra viktigt att röra på sig när man blir äldre, säger han.

Lennart Lantto har också andra planer. Han tänker gå igenom sitt hus och föräldrahem och döstäda. Det vill säga slänga och röja upp så att hans barn slipper göra det då den dagen kommer.

– Jag är by-pass opererad i hjärtat sedan 14 år, men mår bra. Däremot vet man aldrig hur länge man får ha hälsan. Det gäller att passa på att göra något vettigt de här sista gyllene åren. En dröm jag har är att skriva något om Kirunas historia eller något liknande.

Problemet

I Kiruna är det svårt att rekrytera vissa yrkesgrupper. Värdefull kompetens riskerar också att gå förlorad när medarbetare går i pension utan att hinna lämna över.

Så gjorde vi

Kommunen införde 80-90-100 samt några varianter på samma modell. På så vis fick äldre medarbetare möjlighet och ork att jobba kvar längre.

Så blev det

Sedan 2015 har 26 personer ansökt om någon variant av 80-90-100. Av dessa har 22 ansökningar beviljats och fyra avslagits.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta 80-90-100

  • Många kommuner samt Svenska kyrkan har infört 80-90-100 men även några landsting. Viktigt att tänka på för den enskilde är att den allmänna pensionen kan påverkas negativt, liksom till exempel arbetslöshetsersättning och sjukpenning.
  • Vill du också ha 80-90-100? Hör av dig till din lokala avdelning/klubb och be att de driver frågan som en intresseförhandling.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb