×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Kolleger kan rädda liv

2019-01-21

Tidningen Vision nr 1 2019. Arbetskamraternas engagemang kan vara viktigt för att förhindra självmord. Till exempel genom att våga fråga hur en pressad kollega mår.

Mellan 1 200 och 1 300 personer om året begår självmord. Ungefär hälften av dem är i arbetsför ålder. Nu visar en ny internationell kunskapsöversikt om arbetets betydelse för självmord att chefer och arbetskamrater kan göra mycket för att förhindra att en kollega tar sitt liv. Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, säger att vi i Sverige kan testa saker som visat sig vara framgångsrika i andra länder.

– Det är många gånger enkla saker man har gjort, kanske en halv dags utbildning för alla på arbetsplatsen och sedan en dags utbildning för arbetsledare. Där kan man sträva efter att tidigt upptäcka de här människorna och vilka positiva faktorer man kan skapa för att förebygga självmord. 

Att prata om självmord är fortfarande tabubelagt. Men om någon på jobbet mår psykiskt dåligt är det bra om kolleger vågar fråga hur personen mår och uppmanar dem att söka professionell hjälp. Bengt Järvholm säger att arbetsplatsen är särskilt viktig eftersom förloppet kan vara snabbt.

– Då måste de upptäckas på jobbet och då kan en bra miljö kanske förhindra att de gör det där sista, tar sitt eget liv, säger Bengt Järvholm.

Självmord är vanligare bland män än bland kvinnor och risken är större i grupper som har låg utbildning än de med högre utbildning. Totalt sett har arbetsmiljön liten betydelse när det gäller självmord. Det som är avgörande är den enskilda personens psykiska hälsa.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb