×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Ulf Elm är kritisk till att så många anställda inte får semesterdagsväxla.  Foto: Mats Samuelsson

    Ulf Elm är kritisk till att så många anställda inte får semesterdagsväxla. Foto: Mats Samuelsson

Extra ledighet upp i rök

2019-01-25

Tidningen Vision nr 1 2019. Sedan flera år har anställda i Växjö kommun kunnat semesterdagsväxla, en uppskattad förmån som gett många möjlighet att få några lediga dagar i utbyte mot att de avstår semestertillägget. Men i år kommer ingen av de cirka 2 300 anställda på omsorgsförvaltningen att kunna byta.

I stället för att följa praxis, att närmaste chef bedömer om man kan bevilja byten, har förvaltningsledningen bestämt att alla ska få avslag.

– Under hela 2018 har vi lyft frågan om att det fattas medarbetare, att det finns en oro för att inte kunna bemanna. Då har jag sett paradoxen med att ge personer ytterligare ledigt, säger Ewa Ekman, chef för omsorgsförvaltningen.

Men varför all personal? Ska inte varje chef göra den bedömningen?

– Det kan finnas särskilda skäl för medarbetare, då får vi göra undantag. Men det här är vår bedömning och det blir lika för alla, även stabsfunktionerna berörs.

Visions avdelningsordförande Ulf Elm är starkt kritisk och ifrågasätter att en hel förvaltning verkligen kan ha så ansträngd personalsituation att ingen får semesterdagsväxla.

– Och problemet är ju att det inte blir lika för alla. Återigen drar man in en förmån för omsorgsförvaltningen. Tidigare hade de mycket lägre ersättning för friskvård än andra, och det är också den enda förvaltning där personalen måste betala för kaffe på jobbet. Varför ska just en kvinnodominerad sektor stå tillbaka? säger Ulf Elm.

Arbetsgivaren vill ge avslag även till de anställda som redan fått klartecken av sina chefer att semesterdagsväxla. Men frågan är om det inte är för sent.

– En anställd ska aldrig behöva tvivla på ett besked man fått från chefen. Har man kommit överens så har man. Det ska nog betraktas som ett ingånget avtal, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Mindre pengar, mer ledigt

I kommuner och regioner är semestertillägget 0,605 procent av lönen per semesterdag. I de flesta lokala avtal får den som växlar fem eller sex extra lediga dagar, beroende på hur många semesterdagar man har.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb