×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Susanne Blick, chefredaktör och ansvarig utgivare

    Susanne Blick, chefredaktör och ansvarig utgivare

Vi måste våga prata pengar

2019-02-26

Tidningen Vision nr 2 2019.

Pengar är ett laddat ämne. Jag fick tidigt lära mig att det fanns två stora P som man inte pratade om offentligt. Pengar och Politik. Det spelar ingen roll om du är snuskigt rik eller urfattig. Det var lika tabu vilket som.

Senare när jag började jobba och tjäna egna pengar, lärde jag mig att det var mycket hysch, hysch kring lönen. Att jämföra din lön med kollegans var uteslutet.

Tyvärr är det fortfarande skämmigt att prata lön, speciellt om du har låg lön.

Det har blivit en tradition nu. Varje år vid den här tiden kartlägger vi lönerna i yrken där Visions medlemmar jobbar i kommuner och regioner. I detta nummer börjar vi med regionerna.

Vi har jämfört medellönerna i 13 yrken i samtliga regioner. Vad tjänar en IT-tekniker i Stockholm jämfört med en i Norrbotten? I det stora hela ser utfallet ganska bra ut. Utom för de som tjänar minst. Till exempel tjänar en receptionist/telefonist i Västra Götalandsregionen i snitt under 24 000 kronor i månaden. Förra året steg medel­lönerna i gruppen med ynka 1,4 procent.

Hur kan det vara så här undrade vi och sökte med ljus och lykta efter någon som ville ställa upp i tidningen och prata om sin lön. De flesta avböjde men till slut fick vi napp.

Är det skamligt att vara lågavlönad? Det är ju inte receptionisterna som sätter lön på sig själva. Det är arbetsgivarna. Är det någon som ska skämmas så är det ju dom.

Vi måste börja prata lön. Framför allt prata högt om de lågavlönade kvinnojobben. Så länge vissa yrkesgrupper endast får ett par hundringar i skymundan utan att det uppmärksammas, så behöver inte arbetsgivarna skämmas.

Därmed kommer inte lönerna att förändras.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb