×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Statistiken tyder på att män oftare än kvinnor får del av den kvalificerade och kostsamma vården, konstaterar Anna Kullberg. Foto: Rickard Kilström

    Statistiken tyder på att män oftare än kvinnor får del av den kvalificerade och kostsamma vården, konstaterar Anna Kullberg. Foto: Rickard Kilström

Vad är jämställd vård?

2019-02-26

Tidningen Vision nr 2 2019. Hallå där, Anna Kullberg jämställdhetsstrateg på enheten för social hållbarhet i Region Stockholm.

– Att resurser och behandlingar fördelas på ett jämställt och rättvist sätt mellan flickor och pojkar, kvinnor och män. Vård ska ges utifrån behov, men ibland handlar det om tolkningar av hur behoven ser ut. Då har det visat sig att män i större utsträckning än kvinnor får del av den kvalificerade och kostsamma vården.

– Det sker förmodligen på ett omedvetet sätt. Få vill medvetet diskriminera kvinnor, men det verkar som att vården tar mäns besvär på större allvar. Därför är det viktigt att försöka ta reda på vad ojämställdheten beror på. 

Har du något exempel?

– Statistik visar till exempel att män får mer intensivvård för samma åkomma och att mäns behandling av diabetes typ 2 kostar mer än kvinnornas. Utifrån det kan man inte slå fast att vården är ojämställd eftersom varje patient får en individuell bedömning. Men här finns ett mönster som säger att kvinnor ofta drar det kortaste strået. Då måste vi fundera på om vi har normer som systematiskt missgynnar kvinnor.

Har ni sådana normer?

– Ja, statistiskt sett har vi det.

Hur arbetar ni för att få bukt med orättvisorna?

– Mitt perspektiv är övergripande, jag är sällan ute på enskilda vårdcentraler. Min uppgift är att se till att det finns tydliga uppdrag kring styrning, ledning och uppföljning så att förvaltningarna och bolagen kan driva jämställdhetsarbetet utifrån de behov som finns. 

Någon satsning som är värd att lyfta fram?

– Undersökningar visar att kvinnor är mer otrygga än män i kollektivtrafiken. Därför har trafikförvaltningen ökat antalet trygghetsvärdar i tunnelbanan och skapat ett särskilt telefonnummer som man kan ringa om det känns otryggt.

När kommer all verksamhet i Region Stockholm vara jämställd?

– Det är omöjligt att svara på och kanske en utopi. Men bara under senare år har vi sett en ökad medvetenhet. Förvaltningarna och sjukhusen jobbar mer systematiskt och försöker få in jämställdhetstänket. Det går sakta, men vi har påbörjat en resa.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Anna kullberg

Titel: Jämställdhetsstrateg på enheten för social hållbarhet.
Arbetsuppgift: Att se till att vården, kollektivtrafiken, kulturen och regionplaneringen bedrivs utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
Arbetsplats: Ledningskontoret i Region Stockholm.
Ålder: 61 år.
Intressen: ”Har börjat få barnbarn, så de har blivit en viktig del av mitt liv.”

Två satsningar som får tummen upp

  • Om du färdas i kollektivtrafiken i Stockholm kan det vara bra att lägga in Trygghetsnumret 020-120 25 25 i mobilen. ”Numret sänker tröskeln för att be om hjälp”, säger Anna Kullberg.
  • Amelmottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm är landets första specialiserade mottagning för könsstympade kvinnor. ”Den vanliga vården saknar tillräcklig kunskap om den här målgruppen”, säger Anna Kullberg.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb