×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Personalstrategen Lena Sturk, till vänster, ledde samtalsgruppen för chefer i Piteå kommun. Enhetschefen Madelene Södersten var en av deltagarna. Foto: Tomas Bergman

    Personalstrategen Lena Sturk, till vänster, ledde samtalsgruppen för chefer i Piteå kommun. Enhetschefen Madelene Södersten var en av deltagarna. Foto: Tomas Bergman

Samtalsgrupper minskade stress

2019-02-27

Tidningen Vision nr 2 2019. Ligger du i riskzonen för utmattningsdepression? I Piteå kommun har man testat en metod med samtalsgrupper kolleger emellan för att minska stressen. Resultaten är goda och en fortsättning är redan inplanerad.

Under 2017 deltog Piteå kommun i forskningsstudien Reflekterande kollegiala samtalsgrupper. Studien är ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Linnéuniversitetet och handlar om att försöka få bukt med sjukskrivningar som följer på stressrelaterad psykisk ohälsa.

– Vi har länge haft höga sjuktal som dessutom har ökat. Därför ville vi hitta en metod för att förebygga att medarbetarna blir sjuka. När den här möjligheten dök upp kändes det fantastiskt, berättar Lena Sturk, personalstrateg i Piteå kommun och handledare för samtalsgruppen.

Totalt deltog 97 personer i tio kommuner och ett landsting. Vid uppstarten bedömdes samtliga deltagare vara 100 procent i riskzonen för stress/utmattning. Tio samtalsträffar senare hade siffran sjunkit till 26 procent, vilket kan jämföras med kontrollgruppen där 74 procent låg kvar i riskzonen.

Deltagarna har beskrivit att de upplevde bättre hälsa och mindre krav och stress i arbetet efter samtalen. De kände också ökad delaktighet, ökade utvecklingsmöjligheter i arbetet och ett ökat stöd på arbetsplatsen. Att samtala med kolleger gav också nya perspektiv på den egna situationen.

I Piteå deltog nio chefer, som alla upplevde någon form av stressproblematik. Gruppen träffades tio gånger och passen varade i två timmar.

– Det är ingen terapi utan ett erfarenhetsutbyte mellan människor med liknande erfarenheter. Det är en beprövad och strukturerad metod där deltagarna stöttar och hjälper varandra, säger Lena Sturk.

Madelene Södersten, enhetschef på Österbo äldreboende, är en av dem som deltog. Hon såg en möjlighet att skaffa sig nya verktyg och arbetssätt för att klara en stressig arbetsvardag.

– Det var lite tufft att få in ytterligare en sak i kalendern, men samtalsgruppen har verkligen varit bra för mig. Jag har omvärderat en hel del saker, till exempel hur jag ser på min egen tid. Som enhetschef på ett äldreboende är det många som vill ta del av mig, men jag måste lära mig att sätta gränser och avsätta tid för mig själv, säger Madelene Södersten.

Utvärderingen visade att deltagarna var nöjda, vilket gav arbetsgivaren blodad tand. Till hösten kommer därför två nya samtalsgrupper att startas, en för chefer och en för medarbetare.

– De chefer som har deltagit tycker att samtalsgruppen har givit dem nya insikter. Det är uppenbart att detta är en metod som verkligen fungerar och därför vill vi gärna ge fler medarbetare chansen, säger Lena Sturk.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb