×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Christina Engström, ansvarig för Birkagårdens dagverksamhet, går på avlastande samtal tio gånger per år. Foto: Tommy Söderlund

  Christina Engström, ansvarig för Birkagårdens dagverksamhet, går på avlastande samtal tio gånger per år. Foto: Tommy Söderlund

 • Före detta chefen Tommy Wissing (mitten) var den som tog inititiv till avlastande samtal. Kjell Samuelsson känner att de gör stor nytta. Foto: Tommy Söderlund

  Före detta chefen Tommy Wissing (mitten) var den som tog inititiv till avlastande samtal. Kjell Samuelsson känner att de gör stor nytta. Foto: Tommy Söderlund

 • Susanne Ryderholm, Birkagårdens nya chef, ska peppa fler medarbetare att gå på samtal. Foto: Tommy Söderlund

  Susanne Ryderholm, Birkagårdens nya chef, ska peppa fler medarbetare att gå på samtal. Foto: Tommy Söderlund

 • Gästerna på härbärget ger också mycket glädje, här kramar Christina Engström om Robban, som länge levt i missbruk. Foto: Tommy Söderlund

  Gästerna på härbärget ger också mycket glädje, här kramar Christina Engström om Robban, som länge levt i missbruk. Foto: Tommy Söderlund

Samtal är en viktig ventil

2019-02-27

Tidningen Vision nr 2 2019. ”Tio gånger per år får jag lägga ifrån mig min frustration, ledsenhet och litenhet. Jag skulle inte klara mig utan det.” Så ­säger Christina Engström, som arbetar på ett ­härbärge, om sina avlastande samtal med en psykoterapeut.

Strax utanför ringmuren i Visby ligger Birkagården, Gotlands enda härbärge för hemlösa som drivs av Svenska kyrkan. I vardagsrummet skrålar tv:n, några gäster sitter och löser korsord, en annan kliver ut på gården för att ta sig ett morgonbloss. Christina Engström stökar runt i köket. Hon är ansvarig för dagverksamheten och plockar in matvaror och sätter på en ny panna kaffe.

Hon gör en kort avstämning med kollegan Kjell Samuelsson, som just har klivit av nattpasset och snart ska trampa hemåt på cykeln.

– I natt var det en person med verbala utbrott, säger Kjell Samuelsson.

För några månader sedan flög det in en stenbumling genom köksfönstret. Det var en uppriven gäst som var avstängd från härbärget.

– Myndigheterna skickar hit folk som borde tas omhand av psykiatrin. De personerna är svåra för oss att klara av. Som han med rutan, honom gick det inte att prata med, säger Kjell.

Även om krossade fönster hör till ovanligheterna har Christina Engström och Kjell Samuelsson och deras kolleger ofta en pressad arbetssituation.

– Det är trasiga människor som vi jobbar med. De är inte elaka, men behöver mycket bekräftelse och sörplar energi. Det kräver mycket av en själv. Att inte få lägga av sig det kan vara jättejobbigt. Jag får skuldkänslor över att jag blir irriterad. Det är viktigt att ha en ventil, säger Christina.

I fem års tid har Christina Engström, Kjell Samuelsson och deras kolleger på Birkagården haft möjlighet att gå på regelbundna, avlastande samtal. Hon som leder samtalen heter Karin Degerfeldt och är psykoterapeut på idéburna organisationen S:t Lukas.

Till en början såg inte Kjell Samuelsson riktigt nyttan med samtalen.

– Först gick jag bara lite då och då, men på senare tid har det blivit mer frekvent. Jag har känt ett behov av stöd för att kunna hantera gästernas frustration, aggression och depressioner.

En gång per månad får arbetsgruppen träffa psykoterapeuten. Det är frivilligt och alla vill inte gå dit. Ibland har Christina gått dit ensam, då de andra inte haft tid eller lust att följa med.

Birkagårdens nya chef Susanne Ryderholm har också handledning, men hon går separat.

– Jag tycker att det är en riktigt fin förmån, det är viktigt för alla. Eftersom jag precis har blivit chef här tror jag att jag framöver kommer att ha stort behov av dessa samtal. Det är bra att kunna släppa garden för någon utomstående.

 Susanne Ryderholm tänker peppa de medarbetare som inte går på samtal i dag.

– Det är förstås frivilligt, men det hade varit bra om alla hade gått. Det är viktigt att få tid för reflexion. Överlag så tycker jag att vi alla behöver mer reflexion i vardagen. Annars kanske problemen ligger och gror, säger hon.

Enligt Staffan Höjer, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, har handledande samtal slagit igenom stort inom socialt arbete i Sverige. Vanligast förekommande är det för personal inom individ- och familjeomsorg.

– Det är svårt att få någon att vilja söka ett jobb där man inte erbjuds handledning. Det lockar inte.

Men Staffan Höjer säger samtidigt att det idag finns tendenser att man skär ner på handledningens omfattning – tre timmar varannan vecka kanske krymper till två timmar per månad. Orsaken är att samtal är dyra och äter upp mycket av budgeten för kompetensutveckling.

Staffan Höjer menar att handledande samtal är väl investerade pengar.

– Dels är det en möjlighet att utveckla arbetsmetoder och sig själv, dels är det ett instrument för att motverka utbrändhet. Det är väldigt dyrt med utbrända medarbetare och dessutom är det farligt om socialarbetare beter sig illa mot brukare.

I sin forskning om handledning har Staffan Höjer frågat socialarbetare om de tror att det är bra för brukarna att de har handledning.

– De upplever att de efter handledningen kan vara mer professionella. Man får koll på känslorna så att de inte drabbar brukarna.

Hos psykoterapeuten Karin Degerfeldt får Birkagårdens anställda prata fritt, men hon styr så att alla får möjlighet att komma till tals.

– Vi pratar om det som är hjärtat närmast. Det kan handla om allt från småsår till att det skulle behövas stora operationer. Vi har möjlighet att lyfta ett problem inom arbetsgruppen eller med våra gäster. Så att vi sedan gemensamt kan hitta en lösning och stå enade i processen, berättar Christina Engström.

Kjell Samuelsson tycker att samtalen har varit viktiga för sammanhållningen i arbetsgruppen.

– Vi som jobbar natt har inte så mycket kontakt med dem som jobbar dag, trots att vi är beroende av varandra. Vi behöver prata ihop oss. Kommunikation är bra mot missförstånd, säger han.

Christina tycker att hon och Kjell förstår varandra bättre sedan de började gå på samtal.

– Samtalen har blivit en kanal mellan oss. Alla är beredda på att öppna upp på en sådan träff, det är annorlunda jämfört med ett vanligt APT.

För Christina, som är ensamstående, är de tio årliga samtalen extra viktiga eftersom hon inte har något hemmavid att prata av sig med.

– Gästerna ger mig mycket glädje, men de skapar också mycket frustration. På samtalen får jag möjlighet att känna ”fy vad jag är arg och ledsen” – sedan kan jag gå därifrån med ett glatt leende. Om jag får svära lite, så blir leendet äkta efteråt. Det är det som det handlar om.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

mål med samtal

 • Handledningens mål kan delas in i tre områden:
 • Stödjande funktion: Att få stöd av gruppen och handledaren i svåra och krävande situationer på jobbet. Förhindrar utmattning och förbättrar kommunikationen i arbetsgruppen.
 • Professionell utveckling: Handledningen blir ett slags fortbildning där metoder och teorier diskuteras.
 • Kvalitetssäkring: Handledningen bidrar till att klienten får bra bemötande och stöd.

Källor: Bernard/Goodyear, Hawkins/Shohet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb