×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Vakanta tjänster och en pressad arbetssituation. Maria Johansson kämpar för ett extra lönetillägg för akutsekreterarna för att komma till rätta med problemen. Foto: Mats Samuelsson

    Vakanta tjänster och en pressad arbetssituation. Maria Johansson kämpar för ett extra lönetillägg för akutsekreterarna för att komma till rätta med problemen. Foto: Mats Samuelsson

”Inte hållbart i längden”

2019-02-26

Tidningen Vision nr 2 2019. På akutkliniken i Växjö har bristen på akutsekreterare blivit ett stort problem. Sedan årsskiftet är sex av de 16 tjänsterna vakanta och när man annonserade efter tre tjänster fick man endast tre obehöriga sökanden.

– Det innebär stora påfrestningar för den befintliga personalen. De som jobbar natt blir slitna, det är inte hållbart i längden, säger Maria Johansson, vikarierande Visionombud och medicinsk sekreterare på akuten.

Under dagtid på vardagarna löser man personalbristen med inhyrd skrivhjälp. Man tar också in timanställda som redan jobbar i Region Kronoberg på dagar, kvällar och helger och betalar kvalificerad övertid för den tid som överstiger den ordinarie tjänsten.

Nattpassen, som kräver stor erfarenhet, är särskilt svåra att bemanna. I dagsläget delar sex akutsekreterare på dessa pass, för att klara schemat borde de vara tio.

Läget är ohållbart, konstaterar Maria Johansson, som har skrivit till sjukhusledningen och ansvarig politiker och argumenterar för ett särskilt lönelyft kopplat till tjänsten på akutkliniken. I stället för dyra lösningar med skrivhjälp från externa byråer och övertidsbetalning för timanställda, föreslår hon ett tillägg på upp till 3 000 kronor per månad.

– I grannregionen Jönköping har man lyckats behålla och rekrytera akutsekreterare, bland annat genom att införa ett sådant lönetillägg. Då tror jag att fler utbildade medicinska sekreterare skulle söka sig hit. Att jobba kväll och helg tar tid från familj och vänner och då behövs en extra morot, säger hon.

Strax innan den här tidningen trycktes träffade Maria Johansson och en representant för Läkarförbundet regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

– Det var ett bra möte. Jag känner att han förstod vad vi sade och insåg risken med att vi är underbemannade. Men några direkta löften fick vi inte, säger hon.

Och snart står sommaren för dörren. Med bara sex akutsekreterare som delar på nätterna betyder det tre personer per semesterperiod som jobbar natt. Den tanken gör Maria Johansson orolig:

– Hur ska vi klara det? Risken är överhängande att vi sliter ut folk, säger hon.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb