×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Extra trygghet hotad

2019-02-26

Tidningen Vision nr 2 2019. Politikerna i Göteborg vill skrota avtalet som ger personalen extra anställningstrygghet. Visionavdelningen är kritisk.

Det nya alliansstyret, i Göteborgs stad, med moderaterna i spetsen vill ta bort den särskilda anställningstryggheten som gör att anställda i praktiken inte kan sägas upp från sina tjänster. Politikerna har beslutat att utreda hur avtalet ska kunna skrotas.

– Vi anser att avtalet är omodernt. Det infördes på 1990-talet när det var kraftiga nedskärningar. Nu jobbar regeringen på riksplanet för att förändra lagarna om anställningsskyddet och då anser vi inte att de anställda i Göteborgs stad ska ha några särkrav, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Den särskilda anställningstryggheten innebär att arbetsgivaren inte kan säga upp någon på grund av arbetsbrist. Den som blir övertalig ska alltid erbjudas en ny anställning i staden. I första hand en tjänst inom förvaltningen som motsvarar den tidigare men det kan i vissa fall även vara en annan befattning man är kvalificerad för.

Avtalet i Göteborg ger ett starkare skydd än lagen om anställningsskydd. Enligt LAS är arbetsgivaren bara skyldig att utreda möjligheterna till omplacering. Kommer man fram till att de inte finns lämpliga jobb kan den som är övertalig sägas upp.

Visionsavdelningen i Göteborg är kritisk till att politikernas vill skrota avtalet.

– Vi ser den särskilda anställningstryggheten som något positivt. Vi kommer att behöva rekrytera mycket personal framöver och avtalet är ett sätt att visa att man är en attraktiv arbetsgivare. Det är extra viktigt när vi har svårt att konkurrera med höga löner, säger Sonia Koppen, Visions ordförande i Göteborgs stad.

Allianspolitikerna hävdar också att avtalet kan leda till inlåsningseffekter och att det är bättre att satsa på kompetensutveckling och avgångsvederlag för de som blir övertaliga. Men de ­argumenten köper inte Sonia Koppen.

– Kompetensutveckling och avgångsvederlag kan man ju satsa på även om man behåller den särskilda anställningstryggheten. Anställda som vill sluta kan ju göra det i vilket fall som helst. Vi behöver nog ta det här ett varv till med politikerna, jag tror inte de är riktigt insatta i frågan.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb