×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos.

    Foto: Mostphotos.

Tystnaden som terapi

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Buller skapar stress. Därför försöker vissa kommuner hjälpa invånarna att hitta till tysta platser i naturen. Stockholm har gett ut en guide och i Eskilstuna finns en idé om att inrätta skogsbad efter japansk modell.

Spetsa öronen. Hur tyst är det egentligen omkring dig? Bilarnas brus, brummande fläktar, skrapet från en grävskopa.

– Stressen som storstadsmänniskan känner hänger delvis ihop med höga bullernivåer. Att vistas i naturen gör oss mer rofyllda. Men att hitta tystnaden är inte så lätt, säger Anna Edström, ekolog vid miljöförvaltningen i Stockholms stad.

För att invånarna ska upptäcka platser där det går att höra vindens viskningar och ugglans hoande har Stockholms stad låtit göra en ”Guide till tystnaden”. Det är en vägledning till 65 rofyllda platser som märkts ut på kartor.

Ett stenkast från Rinkebys betong kan den som vill känna doften i så kallade ”granskogsgläntan” och den som beger sig till Flatens naturreservat en halvmil från city kan koppla av i ”lummiga hasselravinen”.

– Det är häftigt att det i Stockholm finns platser där det går att höra fågelkvitter och aspar som rasslar. Tanken är att sälja in naturen till dem som inte på eget initiativ går ut i skogen, säger Anna Edström.

Det finns ett EU-direktiv med krav på att alla medlemsstater ska kartlägga tysta områden och lägga upp strategier för att bevara dem. Landskapsarkitekten Gunnar Cerwén har undersökt hur Sverige arbetar med frågan och kom då fram till att 40 procent av kommunerna har omnämnt tysta områden i sin översiktsplan.

– Om tystnaden finns med i översiktsplanen eller inte är en måttstock på hur prioriterad frågan är. Många kommuner kartlägger sina tysta områden, men det är ganska få av dem som satsar på att tillgängliggöra områdena för de boende, säger Gunnar Cerwén.

Sundbyberg och Sollentuna har liksom Stockholm kommit långt och har skapat guider till sina tysta områden. Men det finns även andra idéer om hur invånarna ska hitta ut i naturen.

Eskilstuna slog på stortrumman förra året och gick ut med att man ville bli första svenska kommun att erbjuda japanskt skogsbad, ”shinrin yoku”. Skogsbad påminner om mindfulness och innebär att du tar in skogen med alla sinnen. I Japan har man ofta en guide med sig.

Eskilstunas kommunbiolog föreslog ett antal platser som vore lämpliga för skogsbad, men än så länge har kärv ekonomi satt stopp för idén.

Gunnar Cerwén har nyligen varit i Japan för att studera skogsbad.

– Under ett skogsbad kommer man i kontakt med skogen på ett djupare plan. Jag tycker definitivt att svenska kommuner kunde bygga på skogsbad­idén.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Japansk trend

På 70-talet blev ”karoshi” – död på grund av överarbete – ett begrepp i Japan. För att sätta stopp för problemet lät myndigheterna bland annat inrätta skogsbad, ”shinrin-yoku” i ett antal terapiskogar. Antingen går man ut själv eller med en guide för att känna skogen med alla sina sinnen. Syftet är att människor ska känna sig mindre stressade.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb