×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

”Svenska modellen i fara”

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Fackförbunden har stora utmaningar framför sig. Anställda med otrygga jobb och utlandsfödda är svårast att rekrytera som medlemmar.

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner i Sverige. Och fortsätter utvecklingen i samma takt som de senaste två åren så är andelen organiserade arbetstagare nere i 63 procent år 2023.

Det visar sociologiprofessor Anders Kjellberg i rapporten Den svenska modellen i fara? (Arena Idé) som presenterades före sommaren.

Hans eget svar på titelns fråga är att än så länge klarar sig ordningen med förhandlingar och kollektivavtal som styrande för villkoren på svensk arbetsmarknad.

– Men om utvecklingen rullar på som nu och facken inte lyckas reparera den kan modellen komma i fara, säger han.

Det är framförallt LO-förbunden som förlorar i organisationsgrad, med en nedgång från 77 till 59 procent. För tjänstemannaförbunden i TCO och Saco är tappet mindre, från 77 till 72 procent.

Förhållanden han tycker att fackföreningsrörelsen behöver vara observant på är bland annat att allt fler har otrygga korttidsanställningar och att en växande andel utlandsfödda arbetstagare saknar facklig tradition från ursprungsländerna. Det är en stor utmaning för fackförbunden att få personer från dessa två grupper att bli medlemmar.

Som direkta hot mot den fackliga organisationsgraden ser han den pågående diskussionen om förändringar av LAS. Om den mynnar ut i försämrat anställningsskydd finns risken att fler blir rädda att kritisera arbetsgivaren och därför drar sig för att vara med i facket. Samma effekt kan ett större inslag av individuell lönesättning ha, menar Anders Kjellberg

– Eftersom det betyder att det gäller att hålla sig väl med arbetsgivaren, resonerar han.  

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb