×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Medicinska sekreteraren Vanja Kronlund handleder Lina Langebro och Klara Persson. Foto: André de Loisted

  Medicinska sekreteraren Vanja Kronlund handleder Lina Langebro och Klara Persson. Foto: André de Loisted

 • Ann-Sofie Westerlund sätter Henrietta Löfgren i träning. Längst till vänster står ­enhetschefen Christina Hermansson. Foto: André de Loisted

  Ann-Sofie Westerlund sätter Henrietta Löfgren i träning. Längst till vänster står ­enhetschefen Christina Hermansson. Foto: André de Loisted

 • Den nya praktik­modellen har lett till att fler har ­anmält intresse för att bli handledare. Foto: André de Loisted

  Den nya praktik­modellen har lett till att fler har ­anmält intresse för att bli handledare. Foto: André de Loisted

Öppnar för fler praktikanter

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Utan fler praktikplatser kan utbildningarna för ­medicinska sekreterare inte växa. Men många ­arbetsgivare saknar både handledare och fysiskt ­utrymme. Skånes universitetssjukhus har infört en ny modell för att lösa problemet.

I en datorsal på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö sitter sju blivande medicinska sekreterare framför varsin skärm. De har hörlurar och är djupt koncentrerade med att lyssna till läkares diktat.

– Det är annorlunda än när vi arbetar med övningsexempel på skolan. Jag tycker det är mer lärorikt. Det får bara inte bli fel, men både andra kurskamrater och handledare finns ju hela tiden här för oss. Handledarna kontrolläser dessutom allt när det är klart, säger Klara Persson.

Hon tittar upp mot tavlan där Vanja Kronlund, medicinsk sekreterare vid urologen och en av de handledare som ansvarar för datasalsundervisningen denna vecka, har antecknat olika remissförkortningar. Hur vad det nu cystoskopiundersökning förkortades? Klara Persson dubbelkollar med sin kurskamrat. Jo, UKC02 stämmer.

Många medicinska sekreterare närmar sig pension. Rekryteringsbehovet är stort, men utbildningarna klarar inte av att examinera i samma takt som efterfrågan. Christina Hermansson som är enhetschef för administrationen på kirurgiska kliniken på SUS i Lund och som har följt med hit till datorsalen i dag, konstaterar att hon och hennes kolleger utan problem skulle kunna erbjuda jobb åt minst dubbelt så många nyutexaminerade varje år.

– Utbildningen är dessutom populär, vid en av de senaste intagningarna här i Malmö var det 400 sökande till 35 platser. Men ska utbildningarna kunna växa krävs fler praktikplatser, säger hon.

Det hela har utvecklats till något av ett moment 22. Under lång tid har hon och hennes kolleger haft svårt att få sina medarbetare att vilja bli handledare. Många tycker att det är en ganska otacksam uppgift och dessutom är det krävande att ha någon bredvid sig i fem till sju veckor på heltid.

– Det egna arbetet blir lidande och drabbar kolleger som då måste göra mer och kanske blir irriterade, säger Christina Hermansson.

För drygt två år sedan var hon och enhetschefskollegan Anette Nilsson på en föreläsning som handlade om så kallad peer-learning. Det börjar blir allt vanligare inom sjuksköterskeutbildningen och bygger på att studenterna gör praktik i par, eller till och med i mindre grupp. På så sätt har de, vid sidan av handledarna, varandra som stöd och resurs och lär tillsammans.

De funderade om något liknande skulle gå att införa hos dem. Enhetscheferna på urologen och onkologen, som är kliniker de samarbetar mycket med, blev intresserade och de presenterade ett förslag för verksamhetschefen.

– Vi fick ja till att testa direkt, det är ganska ovanligt inom sjukhusvärlden där allt brukar gå långsamt. På bara några veckor involverade vi alla handledare och satte tillsammans ihop ett program och körde en pilot senvåren 2017.

Kort sammanfattat bygger upplägget på att praktikanterna gör en första och sista praktikvecka individuellt ute på klinik. Resterande veckor samlas de i datorsalen tre dagar och är enbart ute på klinik två. Datorsalsdagarna delar handledarna från de olika klinikerna upp mellan sig och då får praktikanterna också göra en del gemensamma studiebesök och lyssna på föreläsningar.

– Tidigare fick var och en träffa exempelvis ergonomen enskilt, men detta är ju mycket mer effektivt. Andra kliniker börjar bli nyfikna och min förhoppning är att vår praktikmodell ska kunna införas över hela SUS. Alla skulle vinna på det, säger Christina Hermansson.

Vanja Kronlund, som varit handledare i 12 år, ansluter till samtalet. Hon tycker att den nya modellen innebär en ”stor lättnad”.

– Jag tycker verkligen om att vara handledare och vill ge mesta möjliga till praktikanterna, de är ju våra framtida kolleger. Samtidigt var det jättestressigt tidigare. Nu är det mer tydligt för både mig själv och mina kolleger när jag är tillgänglig och när jag är upptagen som handledare, säger hon.

Nästa dag återvänder vi till sjukhuset, men då är datorsalen tom. För det är torsdag och i dag är alla praktikanter ute i sina respektive verksamheter. Vi får följa med en av dem, Henrietta Löfgren, till kirurgiska kliniken. Hon har en bakgrund som undersköterska.

– Det sliter på kroppen i längden, men jag vill ändå fortsätta inom vården. Eftersom jag alltid har gillat administration kan jag lika gärna skaffa mig två yrkesutbildningar, säger hon.

i en av korridorerna på kirurgen tar handledare Ann-Sofie Westerlund emot med en stor kram. Inne i hennes arbetsrum finns en extra dator som Henrietta Löfgren använder när hon är på plats och i dag ska hon få sätta tänderna i några labb-rapporter som Ann-Sofie Westerlund har sparat åt henne. 

– De dagar Henrietta inte är här, är platsen upptagen av en pensionerad kollega som stärker upp några timmar i veckan som extraresurs. Det hade inte varit möjligt om Henrietta varit här alla dagar, vilket nog hade lett till att vi inte hade kunnat ta emot en praktikant. Vi är nämligen beroende av extraresursen eftersom vi är så ont om personal, säger Ann-Sofie Westerlund.

Praktikmodellen har nu införts permanent och Christina Hermansson konstaterar att flera nya medarbetare redan har anmält intresse för att bli handledare.

– Så småningom ska vi nog kunna bygga ut det totala antalet praktikplatser så att utbildningarna kan växa.

Tora Villanueva Gran

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fem veckors praktik

 • Vecka 1: Individuell praktik på klinik med personlig handledare.
 • Vecka 2–4: Alla studenter handleds gemensamt i datorsal av två–tre handledare från en klinik i taget måndag–onsdag Då kommer även föreläsare, och gemensamma studiebesök genomförs runt om på sjukhuset. Torsdag–fredag är praktikanterna hos sin handledare ute på respektive klinik.
 • Vecka 5: Individuell praktik på klinik.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb