×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Berit Söderlindh Nordstrand, museiassistent och Visions arbetsplatsombud är en av sammanlagt tolv uppsagda på Västernorrlands museum. 
Foto: Jonas Forsberg

    Berit Söderlindh Nordstrand, museiassistent och Visions arbetsplatsombud är en av sammanlagt tolv uppsagda på Västernorrlands museum. Foto: Jonas Forsberg

Måttet rågat för museer

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Länsmuseerna kräver höjda anslag efter 20 år av nedskärningar.

Under många år har länsmuseerna har varnat för sviktande ekonomi. Enligt Myndigheten för kulturanalys tvingades museerna säga upp nästan var tionde anställd under perioden 2003–2017. Och problemen har fortsatt.

– Nu är det tufft. Ekonomin har gröpts ur under lång tid. Personalen har minskats, vårdande av samlingar har stått tillbaka. Vi går mot ett läge att vi också måste skära i den pedagogiska verksamheten mot barn, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd. 

I ett gemensamt upprop riktat till regeringen varnar museerna för ytterligare uppsägningar om inte anslagen höjs. De senaste åren har det statliga anslaget höjts med en procent per år, vilket är mindre än kostnadsökningarna för löner och lokaler.

Västernorrlands museum är ett av de museer som i fjol tvingades dra ned för att klara ekonomin. Berit Söderlindh Nordstrand är en av tre personer som blev uppsagd förra året. Under sommaren blev ytterligare nio personer uppsagda.

– Jag vet att jag skulle ha erbjudits en annan tjänst om det funnits någon som passade. Men alla nya tjänster kräver hög utbildning, säger Berit Söderlindh Nordstrand, musei­assistent sedan 2001 och Visions arbets­plats­ombud, som gör sin sista arbetsdag i höst.

Hur ser du på framtiden?

– Troligtvis ställer jag mig till arbetsmarknadens förfogande. Samtidigt har jag två och ett halvt år kvar till pension, så jag får räkna på vad det innebär ekonomiskt.

Museet är fortfarande underfinansierat och styrelsen har bestämt att verksamheten måste förändras, vilket innebär att det nu förhandlas om att fler tjänster försvinner. Vilka det blir är inte klart.

– Det går inte att osthyvla längre. Nu ska vi i stället pausa vissa delar av verksamheten. Det är oerhört tråkigt, säger museichefen Jenny Samuelsson.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Mest pengar från regionerna

  • Hur stor andel av länsmuseernas intäkter som är bidrag varierar, men i snitt handlar det om ungefär 70 procent. Kommuner och regioner är de största anslagsgivarna och finansierar cirka 50 procent.
  • 3,2 miljoner besökare hade de regionala museerna 2018.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb