×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Lasse Nilsson.

    Foto: Lasse Nilsson.

Mahmouds historia etsar sig fast

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Jag vill berätta om Mahmoud, vars historia inte lämnar mig. Mahmoud var en av alla unga människor som korsade kontinenter för ett bättre liv under 2015, och som fick ett bättre liv.

Jag minns att jag träffade honom någon gång på Medborgarplatsen då afghanska ungdomar sittstrejkade för att uppmärksamma den svåra situation många av dem befann sig i. Han var vänlig, rar. Ännu ett barn, om än lång.  

Den 13 december 2017 gick han till skolan som vanligt. Jag inbillar mig att livet, som tidigare inte varit en dans på rosor, ändå var mer hoppfullt än på länge: Han hade fått permanent uppehållstillstånd i ett av världens bästa länder, han hade många vänner och var omtyckt, och hans mamma hade fyllt i en ansökan om att få återförenas med honom här, en ansökan som uppfyllde kraven.

Men vid en trappa mötte Mahmoud en knivbeväpnad 16-åring med allvarlig psykisk störning. De två hade ingen konflikt, lika lite som Mahmoud hade konflikt med någon annan. Men något fick 16-åringen att hugga mot Mahmoud, som dog av skadorna. Långt senare skulle jag, som familjens advokat, fråga 16-åringen det som modern i utkanten av Teheran ville veta mer än något annat: Varför? Men jag fick aldrig något svar, och det är än i dag okänt.

Modern fick inte komma till Sverige och begrava sin son. Det tilläts inte eftersom det fanns en risk att hon skulle kvarbli efter att visumet gått ut (ja, så hårda är reglerna). Och rätten till anhöriginvandring försvann i och med att Mahmoud tog sitt sista andetag, så hon fick inte komma till Sverige överhuvudtaget.

Medan andra lever vidare krossades ett barn och en familj den där dagen. Och vad gäller den unga gärningsmannen som i efterhand inte kunde förklara sig minns jag särskilt hans föräldrar som var förkrossade av sorg, och bad mig framföra detta till den sörjande modern.

Jag skriver detta till Mahmouds minne. Livet kan vara outsägligt mörkt och orättvist, och vissa berättelser saknar sensmoral, saknar ljus på slutet. Låt det i vart fall tjäna som en påminnelse om att vara ödmjuk inför livet. Och ta hand om varandra.

Viktor Banke är brottmålsadvokat och författare. Han har under de senaste åren varit en av de mest framträdande rösterna i flyktingdebatten.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb