×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Illustration: Marie Åhfeldt.

    Illustration: Marie Åhfeldt.

Kastar ljus på kontoret

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Människor behöver det. Alla har rätt att få det på jobbet. Men många får för lite. Vad är det för något? Rätt svar: dagsljus.

Varför dagsljus?
För att människor är beroende av det. Får man tillräckligt med ljus dagtid, och mörker nattetid, tillverkas det melatonin som behövs för att olika kroppsliga processer ska hållas igång och synkas med varandra.

Hur mycket?
Forskning visar att 30 minuters dagsljus kan räcka för att friska personer ska upprätthålla en stabil dygnsrytm. Ljus på förmiddagen ger bäst effekt. Så lite som tio minuters exponering under hemvägen på morgonen kan bidra till att skiftarbetare inte vänder på dygnet.

Lampor då?
De kan aldrig ersätta dagsljus helt och hållet. Elektriskt ljus innehåller inte nog mängd blåa våglängder, som hjärnan reagerar bäst på. LED-tekniken gör det möjligt med lampor som har en större andel sådant ljus. En opublicerad studie visar att LED kan förbättra arbetsprestationen.

Vad säger­regelverket?
Enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer ska det finnas tillfredsställande tillgång till dagsljus minst halva arbetstiden. Det gäller för alla fasta arbetsplatser.

Om du får för lite dagsljus
Får vi inget dagsljus ökar melatoninproduktionen och vi blir sömniga. Och för mycket ljus på kvällen gör att vi inte kan sova. En rubbad dygnsrytm är en källa till stress som ökar mottagligheten för nedstämdhet och depression.

De flesta jobbar inne!
I industrialiserade länder arbetar uppskattningsvis 84 procent av den arbetande befolkningen inomhus minst 90 procent av dagen.

Sitta nära ett fönster?
Den som sitter intill ett fönster, max en meter från rutan, kan tillgodogöra sig en fjärdedel av den belysningsstyrka som solen ger på andra sidan glaset. Personer som sitter nära ­fönster lider mer sällan än andra av ohälsa.

Susanna Forssblad

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta

  • 66 procent jobbar mindre än två meter från fönstret, 20 procent sitter två till fyra meter från fönster medan resten arbetar mer än fem meter bort.
  • Orsaker till mentala problem söks ofta i psykosociala faktorer i arbetet, men på senare år har man börjat diskutera dagsljusets betydelse mer.
  • Dagsljusnivåer på arbetsplatser i Sverige är ofta lägre än en halv procent av belysningsstyrkan utomhus, det vill säga under Arbetsmiljöverkets rekommendation på en procent.
  • Drygt fem av tio män, och knappt sju av tio kvinnor, vistas utomhus i dagsljus max en timme under en genomsnittlig arbetsdag, enligt en svensk studie från 2014.
  • De som arbetar inomhus exponeras för betydligt mindre ljus när de är på jobbet jämfört med när de är lediga.

Källor: Arbetsmiljöverkets kunskapssammanställning ”Dagsljuskrav och utblick på arbetsplatsen: Effekter på hälsa och beteende” samt Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet.

 

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb