×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • För tandsköterskor som grupp skulle höjda tjänstepensioner betyda jättemycket, säger Eva-Lisa Carlsson. Foto: Anna Rehnberg

    För tandsköterskor som grupp skulle höjda tjänstepensioner betyda jättemycket, säger Eva-Lisa Carlsson. Foto: Anna Rehnberg

Inte fett vid pension

2019-08-19

Tidningen Vision nr 5 2019. Under senare år har den avgiftsbestämda avsättningen till tjänstepensionen i kommuner och regioner halkat efter statlig och privat sektor. För att komma till rätta med det har OFR (där Vision ingår) lämnat över en så kallad förhandlingsframställan till arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona.

Visions ingång i förhandlingarna är att yrka på en högre premie för att trygga medlemmarnas framtida tjänstepension. Förbundet betonar också att höjda pensioner i kommuner och regioner är viktigt för att klara den rekryteringsutmaning som välfärdssektorn står inför.

– Offentlig sektor är en kvinnodominerad bransch. Att denna sektor nu halkat efter pensionsmässigt är naturligtvis något som måste åtgärdas. Självklart ska anställda inom kommun och region få tillgodogöra sig en pensionspremie som matchar det som privat- och statsanställda får, säger Sari Wonsell, ombudsman på Vision med ansvar för pensioner.

Om 1,5 år planerar Eva-Lisa Carlsson att gå i pension. I 44 år har hon jobbat som tandsköterska, de tio senaste som receptionist på folktandvården Sannegården i Göteborg.

– Det är klart att höjda pensioner är en viktig fråga att driva. Vi tandsköterskor har låg lön och det skulle betyda jättemycket om tjänstepensionen höjdes, säger hon.

Hur kommer din ekonomi se ut som pensionär?

– Jag kommer klara mig. För 20 år sedan tog jag en privat pensionsförsäkring och dessutom är jag gift med en man som arbetar. Om jag hade varit ensam vet jag inte hur det hade gått, säger Eva-Lisa Carlsson.

De förhandlande fackförbunden yrkar på att höjningen av tjänstepensionen ska gälla från 2020 för samtliga tjänstepensionsavtal som innehåller en avgiftsbestämd del inom kommun- och landstingssektorn.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb