×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Alvin, Marie, Gilbert och Ruben Irhage delar på en vegetarisk tacopaj hemma i köket. Foto: Marlin Johansson

    Alvin, Marie, Gilbert och Ruben Irhage delar på en vegetarisk tacopaj hemma i köket. Foto: Marlin Johansson

Uppdrag: Rädda jorden

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019. Vi vet att vi måste ändra livsstil för att inte förstöra planeten men ändå är det svårt att bryta vanor. Nu tar Skara kommun hjälp av 30 testfamiljer som ska få träffa klimatpsykologer för börja leva ett mer hållbart liv.

Just nu pågår flera experiment i kommuner där testfamiljer får prova att leva mer klimatsmart och hälsosamt. En av dem är Skara.

–Vi energirådgivare får många frågor om vad man kan göra för att spara energi och göra något för miljön. Förhoppningsvis kan det här projektet ge svar på många frågor och inspirera andra, säger Camilla Funke som är projektledare för Klimatsmart familj 2.0.

30 testfamiljer uppdelade på två omgångar deltar, de första 15 har just börjat. En stor del av projektet genomförs på Facebook där deltagarna får ett nytt uppdrag varje vecka. Det handlar framför allt om att ändra sina beteenden när det gäller jobb- och semesterresor, mat och konsumtion. Som att cykla till jobbet eller ta tåget på semestern.

Kommunen hade ett liknande projekt för två år sedan men den här gången handlar det inte så mycket om konkreta saker man behöver förändra utan mer om hur man ska lyckas ändra sitt beteende.

– Många har klimatångest och de flesta av oss vet vad som behöver göras, men ändå gör vi inget. I den här omgången kommer deltagarna att få träffa beteendevetare som hjälper dem att komma igång, säger Camilla Funke.

Att ändra beteende är svårt. Vi brottas med frågor som: varför ska jag sluta flyga när alla andra fortsätter och varför ska jag cykla till jobbet när det är så skönt att åka bil? Enligt beteendevetare är det lättare att byta livsstil om man provar nya vanor på riktigt än att bara teoretiskt lära sig vad som är bäst för klimatet.

Familjen Irhage var med i den förra omgången för två år sedan. Det blev en stor vändpunkt för mamma ­Marie, pappa Mikael och deras tre barn.

– Projektet hjälper oss fortfarande mycket i hur vi tänker. Vi lade till exempel om kosten och äter mycket mer vegetariskt, säger Marie Irhage.

Nästan all frukt de köper är när­producerad, bara bananerna till barnen är importerade. Det enda köttet är ”­sistaminutenbiffen” med kort datumstämpel eller viltkött. Att minska mat­svinnet är numera viktigt för familjen Irhage.

– Vi har börjat använda våra sinnen, lukta och smaka, för att avgöra om maten är fräsch i stället för att bara stirra på datumstämpeln, säger Marie Irhage.

Familjen köpte också en elbil som de har semestrat med och de har slutat flyga helt. Marie Irhage håller med om att det hade stor effekt att prova för att ändra sina vanor.

– Absolut, det var först när vi fick testa nya vegetariska recept som vi verkligen började äta mer vegetarisk mat. Det var också bra att flera familjer deltog. Vi lärde oss mycket av varandra.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Testfamiljer i flera kommuner

  • Förutom Skara deltar även Essunga, Grästorp, Götene och Vara i Klimatsmart familj 2.0. Projektet finansieras av Energi­myndigheten.
  • Även Åre kommun driver just nu ett liknande projekt där sex familjer ska leva mer klimatsmart.
  • I Jönköpings kommun kommer testfamiljer under våren prova att klara sig utan bil i tre månader för att vänja sig vid mer klimat- ­smarta sätt att ta sig till jobbet.
  • Samtliga projekt går att följa på sociala medier för att andra ska få ta del av erfarenheterna och bli inspirerade.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb