×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

    Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019. Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.

Det här är något som Mats Erkers, socialsekreterare i Huddinge, fått erfara när han efter fyllda 60 år ville börja planera för sin pension.

– Jag har i över ett år försökt få klarhet i prognosen för min förmånsbestämda kommunala tjänstepension, säger han.

Trots påstötningar hos tidigare arbetsgivare och hos KPA och Skandia, som är de bolag arbetsgivarna kan använda för att administrera tjänstepensionerna, har han inte kunnat få något svar.

Det är Visions pensionsexpert Sari Wonsell inte nöjd med.

– Det här är ett arbete som självklart bör göras i god tid. Det är viktigt att de som funderar på sin pension kan få rätt uppgifter om hur deras ekonomi kommer att se ut.

När arbetsgivarna dessutom kan anlita olika pensionsadministratörer finns ytterligare en hållplats på vägen, vid sidan av kommunerna, där uppgifter kan fastna.

– Vi har blivit bättre. Men med många arbetsgivare och konkurrerande pensionsadministratörer blir det fler aktörer som behöver skicka uppgifter mellan sig. Alla behöver skärpa sig, säger Johan Sjöström på KPA.

Sari Wonsells råd till den som är orolig för att uppgifterna är fel eller saknas är att kontakta arbetsgivaren man hade 31 december 1997 för att kontrollera om de sammanställt samtliga uppgifter (se faktaruta).

– Det här borde arbetsgivarna varit färdiga med för länge sedan; det är 21 år sedan reglerna kom till. Nu måste de göra ett ryck med att utreda den pensionsgrundande anställningstiden, säger Sari Wonsell.          

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Risk för outredd tjänstepension

  • De som riskerar att inte ha alla uppgifter registrerade hos minpension.se är de som tjänat in tjänstepension fram till 31 december 1997. Det är den arbetsgivare man hade vid den tidpunkten som ansvarar för att uppgifter om anställningstid hos tidigare arbetsgivare är utredda.
  • Hur många som är drabbade går inte att veta och inte heller vilka arbetsgivare som inte prioriterat inrapporteringen av pensionsrätter.
  • Storleken på den tjänstepension som riskerar att inte synas ligger vanligen mellan 1 000 och 4 000 kronor per månad.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb