×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Olika syn på rätt och fel

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019. Det är skillnad på politikers moral och tjänstemäns moral. Det visar en studie där båda grupperna fått ta ställning till knepiga etiska dilemman.

Är det acceptabelt med en kommunpolitiker som aldrig läser handlingar och bara röstar efter partilinjen? Och hur ska man förhålla sig till en upphandling där den billigaste och bästa leverantören på tveksamma grunder ratas till förmån för en lokal producent? De två scenarierna fick politiker och tjänstemän i Sverige och Island ta ställning till i en undersökning om rättssäkerhet och korruption som forskarna Gissur Erlingsson och Gunnar Helgi Kristinsson gjort.

Resultatet visade framför allt på stora skillnader mellan Island och Sverige. På Island ansåg en stor majoritet av både politiker och tjänstemän att den slöa politikerns beteende var oacceptabelt, medan man inte tyckte det var något större problem att gynna lokala företagare. I Sverige var det tvärtom, att tänja på upphandlingsreglerna var värre än att missköta ett politiskt uppdrag.

Förklaringen skulle, enligt forskarna, kunna bero på ländernas skilda historia.

– I Sverige lade man grunden för en rättsstat redan på 1800-talet, långt innan vi fick en representativ demokrati. På Island, som var en dansk koloni, fanns ingen förvaltningskultur innan de demokratiska institutionerna skapades. Den hypotes vi laborerar med är att detta utgjort grogrund för en mer politiserad förvaltning på Island, säger Gissur Erlingsson.

Undersökningen visar också skillnader mellan svenska politiker och tjänstemän. 30 procent av politikerna tyckte det var okej att gynna en lokal företagare i en upphandling. Bland tjänstemännen var andelen 19 procent.

– Sannolikt på grund av utbildning och hur man socialiseras in i sin yrkesroll, verkar tjänstemän ha en mer välkalibrerad kompass att följa lagstiftningen, säger Gissur Erlingsson.        

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb