×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Illustration: Maria Raymondsdotter

  Illustration: Maria Raymondsdotter

Med lätta steg till ditt kneg

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019. Ge dig tid för reflektion och fira framgångar. Det är några verktyg för att göra arbetsdagarna mer lustfyllda. Oavsett om du jobbar med saker, papper eller människor går det att öka sin arbetsmotivation menar coachen Ulla Lilliehök.

Vad får dig att gå till jobbet? Lönen, jobbarkompisarna eller känslan av att du gör ett viktigt jobb? Kanske alltihop tillsammans. Men hur gör man om motivationen dalar? Hur skapar man arbetslust och behåller den?

En person som ofta citeras när arbetsmotivation kommer på tal är den amerikanske juristen Daniel Pink. Han menar att det behövs tre grundelement för att vara motiverad på jobbet: självstyrning, mästerskap och mening. Det första innebär en möjlighet att styra över, eller i varje fall ha inflytande över, arbetsuppgifter, tid och vilka vi arbetar tillsammans med. Det andra är en vilja att utvecklas och bli så skicklig som möjligt på det vi gör och det sista att känna att vi gör skillnad och att vårt arbete är betydelsefullt.

Däremot menar Daniel Pink att traditionella piskor och morötter, som högre lön och bonusar, är kortsiktiga. I stället är risken stor att sådana villkorade yttre belöningar minskar såväl motivation som kreativitet och arbetslust.

– Där är vi helt eniga, säger Ulla Lilliehök som är arbetslivscoach och bland annat har skrivit boken 9 +1 tips till roligare på jobbet.

Hon menar att en av nycklarna till ett bättre arbetsliv är att i arbetsgruppen tillsammans sätta upp tydliga, rimliga och förståeliga mål som leder till inre belöningar och motivation.

– Och när man väl har uppnått sina mål ska man ta alla tillfällen att fira framgångar!

Det kan vara en god fika, ett friskvårdspass eller att gå på på bio. Det kan också vara högst personliga belöningar för egna mål som man satt upp för sig själv menar Ulla Lilliehök. För det går inte att skilja privatliv från arbetsliv. Hela personen måste må bra för att vara motiverad och känna arbetslust.

Återkommande möten med dig själv, på fasta tider, varje dag eller varje vecka, är därför något hon rekommenderar. Då är det dags att reflektera över vad du har uppnått. Vad blev bra? Vad skulle du kunna göra annorlunda? Finns det tillfällen när du känner flow i ditt arbete och kan du i så fall utöka de tillfällena?

– Om arbetet känns motigt är det lätt att endast tänka på, och prata om, det som är dåligt. Känner dina kolleger på samma sätt fastnar man i en nedåtgående spiral, konstaterar Ulla Lilliehök.

Då behöver man försöka se problemen i ett bredare perspektiv – Vilka möjligheter finns det? Vilken hjälp kan jag få? –  och boosta sig själv med positiv energi så att man orkar ta tag i situationen på ett konstruktivt sätt.

– Reflektera och ge förslag på hur ditt jobb skulle kunna utvecklas, tipsar hon.

Kanske har du gjort samma rapporter i tio år och gör dem nu så snabbt att du får tid över till annat? Eller har du kanske förslag på ett bättre sätt att möta patienter eller på ett effektivare sätt att organisera?

– Arbetet blir roligare om man tar chansen att påverka sina arbetsuppgifter.

Och till sist, det enklaste tipset av alla, men som kan vara nog så svårt, är att försöka sprida positiv energi till andra. Le, bjud på dig själv och berätta roliga saker du har varit med om.

– Och när du en dag själv har låg energi, berätta om det. Du kommer att märka att du får mycket stöd tillbaka.

Carina H Ahnstedt

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Så kan du behålla ­arbetsmotivationen

 • Möten med sig själv. Boka en fast tid, varje dag, vecka eller månad. Skriv ned vad du åstadkommit, vad som är bra och vad du kan göra annorlunda i ditt arbetsliv. Planera vad du vill göra till nästa gång.
 • Se en större mening. Bli medveten om hur du bidrar till ett större sammanhang. ”Jag är inte murare – jag bygger katedraler”.
 • Sätt egna mål: Mål som du själv sätter upp och själv väljer hur du ska nå gör dig mer motiverad och du ser tydligare vad du åstadkommit.
 • Effektivisera rutinarbete. Du är expert på ditt jobb. Finns det saker som kan göras bättre eller annorlunda? Försök att påverka och ändra så att du får loss tid till något annat.
 • Gör roliga saker: För att vara på topp på jobbet behövs en fritid som ger energi. Vill du måla, styrketräna, träffa kompisar eller läsa bok? Försök att hitta några minuter om dagen till något som gör dig glad.
 • Tänk glada tankar. Tänker du på något gott att äta i kväll eller på att det är dåligt väder ute? Öka din medvetenhet om det du tänker på och välj mer av det som ger dig energi.
 • Välj din reaktion. Var uppmärksam på vad du uppnått och vad du kan vara nöjd med, särskilt viktigt om du känner att tiden inte räcker till. Ta mikropauser och möt människor med ett leende. Oftast får du ett tillbaka som ger energi.
 • Låt det ta tid! Tänk på att alla förändringar tar tid. Ta små steg och fira på vägen.
 • Värna om dina basbehov. Kropp, känslor, sinnen och själ. När allt funkar och energin är hög känns allt möjligt. Därför behöver du värna om alla delar.
 • Blanda roliga och mindre roliga arbetsuppgifter. När känner du flow? Försök att varva det du gillar bäst med det som känns motigare. Och belöna dig själv efteråt. Det kan vara en extra god kaffe eller en promenad.

Tips från arbetslivscoachen Ulla Lilliehök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb