×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Stefan Arbratt är författare, föreläsare och arbetar inom socialt arbete.

    Stefan Arbratt är författare, föreläsare och arbetar inom socialt arbete.

Gärna hjälte men först en rejäl lön

2019-04-09

Tidningen Vision nr 3 2019.

Jag kan inte påstå att jag är särskilt modig av mig. Kanske är det därför jag alltid uppskattat de där personerna som varit lite bångstyriga, som gått sin egen väg, oavsett vad omgivningen tyckt eller vad som varit den senaste politiskt korrekta åsikten att ha.

Två som verkligen gått sina egna vägar är skådespelerskan Mia Skäringer och 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Medan Mia reser land och rike runt med sitt uppsträckta långfinger och fått hundratusentals att lyssna på henne har Greta med sin skolstrejk för klimatet suttit stilla på samma plats vecka efter vecka. Två helt olika strategier, men med samma budskap. Vi vill ha förändring. Och det nu, inte i morgon. Jag tror vi kan lära mycket från Mia och Greta. Både individer och alla fackliga organisationer.

Jag inser att det för alla organisationer finns mängder av frågor att arbeta med och som måste prioriteras, men när Vision Göteborg på årets internationella kvinnodag publicerade en rapport om att det i Sveriges näst största stad skulle ta 77 år att utjämna de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor avseende tjänster som är lika värderade så ramlade jag nästan av stolen. Vi tar det igen, 77 år! Jag inbillar mig att detta inte är unikt för Göteborg utan att samma skevhet återfinns i många andra kommuner.

Det är därför läge att vi alla blir en blandning mellan Mia och Greta om vi nu menar allvar med att vi vill utjämna och göra något åt löneskillnaderna. Jag ser framför mig mer banka och slå på kastruller på gator och torg så det syns och hörs. Det blir slut på leende fikabilder vid träffar med politiker som har makt i frågan.

Som jämförelse är Gretas instagramkonto fri från selfies tillsammans med toppolitiker. Enbart bilder på henne och med hennes budskap och hur kraften i rörelsen växer.

Vi slutar använda begreppet välfärdshjältar när vi pratar om människor som arbetar i välfärden. En snabb googling på hjälte ger förklaringen att det är en beundransvärd person som utför stordåd och vinner stor ära och heder. Men vem vill vara välfärdshjälte om det innebär att det tar tiotal- eller hundratals år innan ens lön är jämställd? Hur många har tid att vänta på den förändringen? 

Gärna hjälte, men först en rejäl och rättvis lön.

Stefan Arbratt är författare, föreläsare och arbetar inom socialt arbete. Han skriver på en spänningsroman om kärlek och mord i socialtjänsten.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb